Премиерът на Косово ще се срещне със сръбския президент

Курти беше остро критикуван в парламента в Прищина заради решението да наложи албански кметове в северните общини

Новини
13:20 - 03 Юни 2023
2408
Премиерът на Косово ще се срещне със сръбския президент

Премиерът на Косово Албин Курти критикува позицията на САЩ и други съюзници за ситуацията в страната му. В интервю за вестник „Вашингтон пост“ той заявява, че ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич в рамките на усилията за намаляване на напрежението. То възникна, след като косовският премиер реши да наложи със сила албански кметове в северните общини със сръбско мнозинство.

Курти отбелязва, че датата на срещата с Вучич още не е уточнена, но се организира от ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, предаде БГНЕС.

"Съединените американски щати са наш незаменим съюзник... Но сега е време да кажем и нашата демократична истина на авторитарните властимащи", заявява Курти.

Курти беше остро критикуван в парламента в Прищина в петък заради решението си да наложи албански кметове в северните общини, което беше подложено на остра критика от страна на САЩ и на редица европейски държави. От опозиционната Демократическа партия на Косово обвиниха Курти, че си "играе с огъня", както се изразиха депутати, като поставя под въпрос отношенията с най-важните съюзници на страната. 

Бившият премиер Рамуш Харадинай, който оглавява Алианса за бъдещето на Косово, призова депутатите да гласуват вот на недоверие на правителството. От своя страна Курти не дава знак, че ще изпълни призивите на Франция и Германия за нови местни избори в размирните общини.