Премиерът на Люксембург кацна на срещата на НАТО със самолета на Depeche Mode

Легендарната банда използва машината за световното си турне, а правителството я наело от авиокомпания

Свят
23:00 - 12 Юли 2023
5576
Премиерът на Люксембург кацна на срещата на НАТО със самолета на Depeche Mode

Делегацията на Люксембург пристигна за срещата на НАТО във Вилнюс със самолета, с който лети и популярната британска рок група Depeche Mode.

Премиерът на малката европейска страна Ксавие Бетел, външният министър Жан Аселборн и министърът на отбраната Франсоа Бауш слязоха от самолета, брандиран с червен стилизиран череп и надписи DM-MM, което удиви журналистите, отразяващи визитата им.

Логото всъщност представлява символ на световното турне на Depeche Mode, с което Дейв Геън и Мартин Гор представят албума си "Memento Mori", записан след смъртта на съоснователя на групата Анди Флечър.

Оттам идват и четирите букви, които са изписани до кокпита на самолета Bombardier CRJ-200LR OY-CRJ.

„Голям червен череп на самолет, превозващ малък, мирен Люксембург“, написа в Туитър журналистът от АП Филип Кроутър.

Depeche Mode използва машината под наем от авиокомпанията Global Reach Aviation, като са летяли с нея за концертите си в Бордо и Берлин. На 10 юли самолетът е оставил музикантите в Рим и същия ден е заминал за Люксембург.

Оттам правителствената делегация начело с премиера Ксавие Бетел е излетяла за Вилнюс на 11 юли и предстои да се прибере по-късно днес - а OY-CRJ ще се върне в Рим, за да продължи с турнето на DM.

Властите в Люксембург са използвали самолета на бандата поради логистични причини.

Армията се е принудила да вземе чартърен полет през Европейското командване на въздушния транспорт, защото повечето от наличните военни самолети вече са били ангажирани за срещата на върха във Вилнюс.

Вече беше съобщено, че след петгодишна пауза Depeche Mode тази година тръгнаха на световно турне като дует, след като третият член на групата, Анди Флетчър, почина през май 2022 г. 

Ню уейв бандата няма да се отбие в София, но българските фенове могат да посетят шоуто в Загреб на 23 юли или концерта в Букурещ на 26 юли.