Премиерът на Перу подаде оставка

Това става на фона на задълбочаващата се правителствена криза

Свят
11:07 - 04 Август 2022
2103
Премиерът на Перу подаде оставка

Министър-председателят на Перу Анибал Торес подаде оставка в сряда, с което проправи пътя за преструктуриране на кабинета в момент, когато правителството преживява най-тежката си криза.

Анибал Торес заяви, че се оттегля по "лични причини".

"Оттеглям се от поста си, след като заедно с Вас служих на нашата родина и на най-пренебрегваните и забравени хора", заяви Торес в писмо, адресирано до президента Педро Кастийо. "Днес трябва да се върна в университетските аудитории с моите студенти и да се заема с това, което ми липсваше най-много: правните изследвания."

Торес, който беше най-верният служител на Кастийо, застана начело на перуанското правителство в началото на февруари, след като преди това заемаше поста министър на правосъдието. Той е четвъртият министър-председател на страната, откакто Кастийо встъпи в длъжност през юли миналата година.

Торес си тръгва в момент, когато според социологическите проучвания популярността на президента пада до ново дъно, а правителството показва признаци на нестабилност.

Кастийо премина през две неуспешни процедури за импийчмънт и направи повече от 50 промени в кабинета си. Понастоящем той е обект на пет наказателни разследвания, две от които проверяват дали е част от "престъпна организация".

През последната година държавният глава е атакуван от оглавявания от опозицията Конгрес, който го призовава да подаде оставка или да обмисли възможността да предложи предсрочни избори.

Кастийо встъпи в длъжност през юли 2021 г., след като победи десния кандидат Кейко Фухимори само с 44 000 гласа, но популярността му се срина на фона на обвиненията в корупция.

Южноамериканската държава от 2016 г. насам е имала петима президенти. Бившият президент Педро Пабло Кучински подаде оставка по време на процедура за импийчмънт през 2018 г., а Мартин Вискара беше отстранен от Конгреса през 2020 г. Неговото напускане доведе до това, че Перу имаше трима президенти в рамките на по-малко от една седмица.