Премиерът на Полша обвини ЕС в изнудване

Дебатът се разгорещи, заради решение на полския Конституционен съд, което отхвърля ключови части от европейското право

Новини
19:38 - 19 Октомври 2021
2394
Премиерът на Полша обвини ЕС в изнудване

Сблъсък в европарламента. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини Евросъюза в изнудване. Той влезе в остър спор с председателя на Комисията Урсула Фон дер Лайен, която заплаши Варшава със санкции.

Дебатът се разгорещи, заради решение на полския Конституционен съд, което отхвърля ключови части от европейското право.

Комисията проучва в детайли решението на полския Конституционен съд, което отхвърли основния принцип на Евросъюза - а именно, че европейското право е над националното законодателство.

"Изключително съм притеснена. Това решение поставя под въпрос основите на Евросъюза. Европейският правен ред е директно застрашен", заяви Фон дер Лайен.

Еврокомисията ще вземе мерки срещу Полша заради неспазването на върховенството на закона, заплаши Урсула фон дер Лайен.

Вариантите за действие срещу Полша са три - преразглеждане на решението на полския Конституционен съд, ограничаване на част от правата на Полша като държава-член и спиране на някои от предвидените за страната европейски средства. Полският премиер определи тези мерки като изнудване.

"Процесът днес стигна до момента, в който трябва да се каже "стоп". В Съюза има ясни граници и не трябва да мълчим, когато някой ги преминава", подчерта Моравецки.

Евродепутатите изразиха опасения, че казусът с Полша може да позволи по-лесна политическа намеса в съдебните решения и да наруши целостта на Съюза.

След съдебното решение се заговори, че Полша ще  напусне Съюза, подобно на Великобритания. Премиерът Моравецки обаче нарече слуховете "фалшиви новини".