Премиерът на среща с австрийския канцлер: Уговорено дълго преди “поощрението” от Радев

Посещението във Виена е на 4 октомври

Актуални новини
16:24 - 21 Септември 2023
1645
Премиерът на среща с австрийския канцлер: Уговорено дълго преди “поощрението” от Радев

Министър-председателят Николай Денков на 4 октомври ще се срещне с канцлера на Австрия Карл Нехамер във Виена за пореден разговор по най-важната за България външно-политическа тема - влизането ни в Шенген.

Посещението, за което българското правителство официално потвърди, е планирано отдавна в календара на Министерски съвет.

“Няма ден, няма седмица или среща от дипломатическо до икономическо и институционално ниво, на които да не се повдига темата за приемането на България в Шенген. Не сме се ограничили единствено и само с дипломатически усилия. Мобилизирани са парламентарни делегации, мобилизирани са бизнесът и компаниите», коментира пред журналисти в Ню Йорк вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Тя също напомни за планираната среща на премиера Денков в Австрия - една от двете европейски държави, които имат резерви към допускането на българи и румънци през шенгенските граници.

Повод за коментара на Габриел са критиките на президента Румен Радев към правителството, че не води политика за убеждаване на Австрия да премахне ветото срещу България. На страната ни беше отказано членство в Шенгенското пространство през декември 2022 г., по време на служебното правителство на Румен Радев, след като и Австрия, и Нидерландия, изразиха негативна позиция. Тогава Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи одобри Хърватия, която от 1 януари е част от Шенгенското пространство.