Премиерът обеща: Няма да затваряме "Мини Марица-изток"

Новини
21:31 - 15 Април 2022
2231
Премиерът обеща: Няма да затваряме "Мини Марица-изток"

"Мини Марица-изток” няма да бъдат затваряни. Това обещаха Кирил Петков и Асен Василев в Раднево. Новината двамата съобщиха лично на миньорите. Само преди няколко месеца държавата беше изправена пред ангажимент за затваряне на част от мощностите, което би довело и до хиляди безработни в региона.

Само преди два месеца, миньорите от най-големия открит комплекс за преработка на въглища в България бяха в стачна готовност. Причината - затварянето на мощности,  заради зелената сделка. Всички бяха притеснени за работата си - от шофьорите до инженерите.

„По принцип е за притеснение работата, защото това е основният поминък на региона и ще западне целият регион и няколко области, които са свързани”, смята Иван Андонов.

Според договореностите по Плана за устойчивост и развитие правителството е постигнало съгласие за намаляване на въглеводородните емисии, но без затваряне на мощности.

„Ние защитихме възможността да не се затварят физически капацитети на енергопроизводителите, които са на база на въглища. Това за нас е огромна победа”, каза премиерът Кирил Петков. При посещението

си в мините,  макар и за кратко, той се включи в работата на миньорите.

Според вицепремиера Асен Василев е изключително важно нашата енергетика да разчита на български ресурс, а не на внос. 

Въглищата от мините и производството на ток в комплекса осигуряват средно 40% от електричеството за страната, а в пиковите зимни месеци до 60% от нужната електроенергия. Ресурсите за производство на електроенергия ще стигнат за поне още 40 години.