Премиерът от Буча: Цивилизационният избор е всички да гласуваме "за" военна помощ

Политика
12:05 - 28 Април 2022
2305
Премиерът от Буча: Цивилизационният избор е всички да гласуваме "за" военна помощ

Управляващата коалиция в лицето на "Промяната", ДБ и ИТН, е постигнала консолидация за гласуване "за" изпращането на военно-техническа помощ на Украйна. Премиерът Кирил Петков съобщи от Буча, където се намира с коалиционните си партньори Станислав Балабанов и ген. Атанас Атанасов, заедно с военния министър Драгомир Заков, че смята да убеди и БСП в този вот идната седмица.

"Човек губи политическото говорене. Идеята в този момент да кажем, че това си е украински проблем, е изчерпана от всякакво съдържание. Това е недопустимо", отсече Петков. 

А Балабанов потресен добави:

"Намираме се в притихналия ад. Тук до нас са погребани хора като нас. 

Обикаляме околностите на Киев и се запознаваме отблизо с действителността... Това са били хора, родени тук, възпитавани са тук, образовали са се тук. Това е ад в държава, част от Европа". 

Според него депутатите вече не бива да се делят на коалиционни партньори, на опозиция. "Така че се надявам пленарната зала да реши с мнозинство", каза народният избраник от групата на ИТН. 

"Моето чувство е, че всеки от нас (визира ПП, ДБ и ИТН - б.р.) ще гласува "за". Това е въпрос на човешки ценности и е време България да се обедини около тях, както и около демокрацията и човешкия живот", допълни Петков. И заяви, че ще разговаря и с БСП за единно гласуване. 

"Всеки говори за падане на този кабинет от първия ден. Както виждате, не е паднал и не мисля, че ще падне. Много се надяват - някои, за да не отидат в затвора, други - защото са откраднали държавни средства, трети - защото са взимали пари от чужда държава, за да правят руската пропаганда. Обаче ето, застанали сме един до друг. Няма политически линии, когато става въпрос за човешки ценности", отсече министър-председателят. 

А ген. Атанасов добави, че е ужасен от гледката.

"Моето усещане е, че Путин иска да спре европейския избор на Украйна. Убеден съм, че независимо от крамолите, НС ще направи цивилизационен избор и ще подкрепи жертвата - Украйна", каза още лидерът на ДСБ. 

Думите на Петков, Балабанов и Атанасов се лееха пряко в ефира на националните телевизии, докато в коментарните секции в социалната мрежа фейсбук десетки пожелаха на държавниците да избухнат мини под краката им или да падне руски снаряд.