Премиерът отвръща на удара: Академик Денков не остана длъжен на Делян Добрев

Икономика
16:10 - 12 Ноември 2023
16381
Премиерът отвръща на удара: Академик Денков не остана длъжен на Делян Добрев

Премиерът Николай Денков не остана длъжен на нападките на Делян Добрев, който обвини кабинета, че заради дерогацията пари отиват директно в Кремъл, премиерът отговори: дерогацията е издействана в края на предишното редовно правителство, а след него е имало служебен кабинет.

"През януари, именно под ръководството на г-н Делян Добрев беше приет закон (за по-евтини горива - б.р.), който очевидно не работи. Според мен г-н Добрев се опитва да прехвърли проблема за това, че е направил неработещ закон върху правителство, което съществува от пет месеца".

Тези думи на премиера станаха повод за реакция от страна на Делян Добрев, който обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС срещу Николай Денков и членове на кабинета.

Причината - неизпълнението на закона за компенсациите на горивата, който предвижда отстъпка от 73 стотинки на литър. 

Премиерът също така коментира, че няма да има и отпадане на дерогацията за внос на руски петрол до март. Той подчерта, че към момента рафинерията в Бургас изпълнява всички законови изисквания и е направила необходимите плащания.

"Лукойл са ги изпълнили, не защото са обещали на някого, а защото това е тяхно задължение. Те изпълняват закона днес, въпросът е защо законът е бил такъв допреди няколко седмици. След като го оправихме и се видя, че тези средства ще идват в българския бюджет, защо изведнъж това се оказа голям проблем за същите, които приеха този закон?".