Премиерът предупреди: Тежкото тепърва предстои

У нас
10:51 - 08 Юли 2020
5043
Премиерът предупреди: Тежкото тепърва предстои

Тежките времена тепърва предстоят. Такова предупреждение отправи на редовно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

"Маските не са за да запушим устата. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Нищо не подсказва, че сме преодолели от медицинска гледна точка, и вместо да търсим максимална консолидация в държава, някои критикуват и считат, че ще се справят по-добре. В тази ситуация всяка нация трябва да бъде мобилизирана и политическата класа трябва да дават тон", каза Борисов. 

От предаването на заседанието в ефира обаче се вижда, че само малка част от министрите носят правилно предпазните си средства - сложени и на носа, и на устата. 

"Представете си днес да издадем заповед за 6 седмици хората да си стоят вкъщи. Трябва ли да не можем да се пазим и със заповеди това да се постига. Най-лесното е да се затваря, трудното е да се научим, че трябва да спазваме мерките. Няма да издържат системите, финансовите и да няма приходи. Тогава ще се разпадне държавността, като не останат пари за пенсии, заплати. Молбата ми е да покажем, че демокрацията не е само права, а и отговорност. Ако е със заповед и фашизъм: Окей, ако само трябва да спазваме, ни е сложно. Кое е сложното да се дезинфекцираш, да спазваш дистанция", попита той.

Премиерът поясни, че в световен мащаб, много по-развити държави от нас, продължават да се лутат и да нямат решение, което да може да се изпълни от всички заедно.

"Мелбърн го затвориха, САЩ излизат от СЗО, Белград предложиха мерки и виждате как хората реагират. Интересни са ми нашите колеги от дясно когато кажат, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията, е единственото, което предпазва от заразяването. Какво излиза, че ако има заповед и диктатура, и ще изпълняваме. Защо е нужна заповед, за да кажат, че някой ги затваря, да им запуши устата. Дали да отидеш на мач, бар, на театър и кино е избор на всеки един човек. Необходимо ли е със заповед отново да се затваря, попита отново Борисов.

Снимки: Агнес Методиева