Премиерът призова Слави Трифонов да състави кабинет

Ще му осигуря 10 дежурни депутати, които да го подкрепят, заяви Бойко Борисов

Топ
10:33 - 07 Април 2021
4090
Премиерът призова Слави Трифонов да състави кабинет

Новите избори не са решение. Въобще не ни е страх от избори, изтъкна Борисов и за втори път в рамките на година предложи свикване на Велико Народно събрание, на което обаче да се гласува проекта за Конституция на президента Румен Радев.

Борисов видя в ситуацията кабинета на Пламен Орешарски, но в по-лош вариант. "Нека съм лош пророк, може да се стегнат и да направят нещо по-добро", коментира той.

 "Ако погледнем отзад напред ГЕРБ е най-малко нехаресваната партия, 70 и няколко процента не я харесват, но Мая Манолова не я харесват 96%, Христо Иванов 90% не го харесват. Е, можеш ли с над 90% нехаресване да казваш "аз ще съм обмудсмана". Щом не харесвате ГЕРБ-СДС, Патриотичния фронт, управлявайте, като не искате да правим Велико Народно събрание, ГЕРБ може да изчезне тогава, хайде да го направим да видим. Вместо да се карат кой да е председател на парламента, приемаме проекта за промяна на конституцията на Радев и отиваме на избори за ВНС. Тогава има смисъл да се правят избори. Иначе ето, все едно са минали и предсрочните избори, ГЕРБ го махаме от общия резултат, пак трябва да направят същите правителство", посочи премиерът.

"Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност. Дали е първи или втори в случая няма никакво значение. Ние ще предложим, те няма да го изберат и ще дойде той наред. Затова най-колегиално го молим да почнат да си правят състава на правителството. Това е много тежка и сложна задача. Да не дезертират, да не се оправдават, готов съм да имам 10 дежурни депутати да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление в държавата. Аз си обичам държавата, искам бизнеса да се чувства спокоен, а той може да е такъв само когато има правителство и парламент, които работят", коментира Борисов.