Премиерът Стефан Янев: Възможни са саботажи на изборите

У нас
12:56 - 02 Юли 2021
4155
Премиерът Стефан Янев: Възможни са саботажи на изборите

На всеки трябва да е ясно, че ако се поддаде на натиск, ако спечели 100 лева сега, ще загуби 10 000 лв. през следващия мандат. Това заяви премиерът Стефан Янев пред "Bulgaria On Air." Разговорът е втората медийна изява на служебния министър-председател, откакто пое властта на 12 май. 

Генералът каза още, че купуването на гласове и корпоративният вот трябва да бъдат пресечени и добави, че страхът е започнал да изчезва и хората вдигат поглед. Относно саботажа, който Централната избирателна комисия очаква в деня на вота, Янев обясни, че винаги е възможно да има. "Отчитаме и това, че до момента е имало силно нежелание да се гласува така. Сега ако си зададем въпроса кой има интерес да говори за саботаж - дали не са тези, които купуват гласове и имат корпоративен вот? Логиката сочи натам, ЦИК с основания казва, че може да се очаква саботаж", подчерта министър-председателят.

Ето пълния текст на интервюто:

- Г-н премиер, как ще коментирате твърденията, че търсите отмъщение към бившото управление? Тези промени, които станаха, дали са вид реваншизъм?

- Не търсим реваншизъм, а на базата на професионални критерии опитваме да намерим по-подходящи хора, които имат съответната квалификация, работят компетентно и в интерес на обществото. 

Критиките към действията на служебния кабинет идват от бившите управляващи и са целенасочени, за да покажат определен тип говорене за дейността на кабинета. Още при сформирането му споменах, че нашите критерии за работа ще бъдат професионализъм и прозрачност. В това отношение поддържаме пряк контакт с обществото и го информираме за всяка една от стъпките, които правим.

- Какъв е критерият, по който се назначават хора?

- Професионализмът на хората от държавната администрация е критерият за тяхното оставане на ръководна позиция". Винаги е възможно да очакваме още рокади в институциите.

- Какви са очакванията за идващите избори?

- Честните и прозрачни избори за пръв път в съвременната ни история се гарантират от Избирателния кодекс. За пръв път ще имаме масово гласуване с машинен вот. Купуването на гласове, корпоративният вот - те са определен тип подмяна на вота на избирателите и манипулиране в полза на определена политическа партия, т.е., партиите са носители на движението в посока на търсене на подмяна на вота на избирателите. Това ни тревожи и с усилията на изпълнителната власт във взаимодействие със съдебната система се вземат необходимите мерки да се минимизира манипулирането на вота на избирателите.

- С каква нагласа трябва да отиде българинът на изборите?

- Всеки български гражданин трябва да е наясно, че ако продаде вота си сега, това означава, че ще спечели 100 лв. в момента, но ще загуби 10 хил. лв. през следващите четири години, които няма да бъдат получени от образование, здравеопазване, социални помощи.

Процесът по показване на зрялост на българската демокрация е започна от протестите миналата година. Това е процес на изсветляване на обществените отношения до степен, в която страхът започва да изчезва, хората вдигат поглед и усещат, че отношението им към държавата и партиите може да бъде различно, те могат да бъдат водещи в тези отношения. Това е важното, което трябва да стимулираме в този момент.

- Каква е ролята на ЦИК в тези избори?

- ЦИК е изправена пред дилемата дали да допусне секциите, за които има съмнение, че не са с реални гласоподаватели. Машините за гласуване вече са пристигнали в някои от държавите зад граница. Сред тях е и Турция, там ще се гласува само с бюлетини, каквито твърдения се разпространяват.

До момента ЦИК се справя и имам впечатление, че ще продължи да го прави. Винаги е възможно да има саботаж. До момента е имало силно нежелание този вот да се провежда с машини. Кой има интерес да говори за саботаж? Логиката сочи, че това са хората, които се занимават с корпоративен и купен вот.

- Говори се за изборен туризъм - хиляди македонци ще гласуват у нас под строй?

- Министър Рашков ще действа в рамките на закона. Това, което е огласил, е информация, която е решил, че може да сподели с обществото, за да не бъдат изненадани българските граждани, когато видят непознати хора да влизат в тяхната избирателна секция

- Говори се за нов скок в цените на услугите за бита?

- Тези цени регулярно се променят в една или друга посока. За съжаление, в повечето случаи цените вървят нагоре. Цената на тока за бита се сформира от много фактори, които отчитат и пазарните условия, състоянието на нашата енергетика. Нашата енергетика, бидейки на общия европейски пазар, не може да не се съобразява с борсовите цени на електричеството. Неочакваното е в детайлите - с колко.

- Какво се случва с АЕЦ "Белене"?

- Това е доказателство, че в този сектор не е имало устойчива държавна политика. Държавните органи са правили движения напред и назад, объркали са българското общество и потенциални чужди инвеститори. Вложени са пари за ново оборудване, трябва да извървим и останалата част от пътеката. Надявам се да не потънат пари на данъкоплатците. Харченето им трябва да става отчетно и пред очите на всички.

- Раздадени милиарди без обществени поръчки?

- Може би не разбираме добре размера на това, което се е случило. Ако си представим, че с тези пари биха могли да бъдат построени 100 училища или да бъдат напълно оборудвани 10 болници, вероятно тази картина би била по-разпознаваема от обикновения човек.

Във всички сфери виждаме, че законодателството е било създавано или променяно в услуга на интереси, които са различни от интересите на обществото. Като служебен кабинет имаме задачата да намерим тези нужни промени, да ги заложим като законопроекти пред новото Народно събрание и в дебат да се реши кои може да преминат в закони.

- Кабинетът подготвя ли актуализация на бюджета?

- Цифрите са детайли, по-важна е стратегията защо искаме определени политики да бъдат продължени или не чрез финансирането. Пандемията нанесе щети не само на наши близки, но и на цялото общество. Много области бяха в нарушен статус на функциониране - здравеопазване, образование, бизнес... Валидно е за всички сектори на бизнеса. Държавата се крепи на бизнеса, трябва да му осигуряваме условия да работи.