Премиерът: Върнали сме 1,5 млрд. лева от олигархията на хората (НА ЖИВО)

Политика
10:22 - 08 Юни 2020 (обновена)
3635
Премиерът: Върнали сме 1,5 млрд. лева от олигархията на хората (НА ЖИВО)

"Връщаме над 201 милиона лева на клиентите на топлофикации. От тях 59 милиона отиват за „Топлофикация-София", 22 милиона за газоразпределителните дружества, за химическата промишленост 52 милиона и за стъкларската – 16 милиона. Очаквам утре да има хубава карикатура, защото стотиците милиони се връщат при българските граждани. Проведохме трудни, успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България". Това заяви днес премиерът Бойко Борисов по време на извънредно заседание на правителството.

"Очаквам утре да има хубава карикатура, защото стотиците милиони се връщат при българските граждани. При предишните управляващи беше открадната КТБ. Успяхме да върнем 125 млн. евро и общо към момента 1,250 млрд сме върнали. + 250 млн. общо 1,5 млрд върнати при хората от олигархията, от газта", допълни премиерът.

"Да знаете защо е тази ярост – защото няма посредници, не изтича газчицата, а цената е двойно по-ниска. От 90-та година досега какви милиарди са изтекли от олигарсите... Един по един парите ще отидат при хората и при народа. Българите ще се возят на чисти и удобни влакове", обясни Борисов. 

"Удължаваме мярката 60/40 до септември. Имаме готовност тя да се удължи до края на годината. Всеки един бизнес, който е в затруднение, ще може да се рестартира с наша помощ", каза още министър-председателят.

В понеделник в 10 часа правителството се събра на извънредно заседание, на което прие механизъм за връщане на суми от страна на обществения доставчик "Булгаргаз" на неговите клиенти, закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 г.

Снимка: Агнес Методиева