Премиерът за миньорите: 1,4 млрд. отиват към Стара Загора

Общество
20:33 - 13 Октомври 2021
1903
Премиерът за миньорите: 1,4 млрд. отиват към Стара Загора

Днес разговарях с лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов и други представители на протестиращите срещу затварянето на въглищните централи в комплекса „Марица-изток“.

В срещата участваха също вицепремиерите Атанас Пеканов и Гълъб Донев и министърът на енергетиката Андрей Живков. Това написа служебният премиер Стефан Янев във фейсбук.

Обединихме се около становището, че липсата на визия за отрасъла през годините досега е довела до несигурност сред работещите в комплекса.

Дълго време за тази тема не е говорено и не е било направено нищо. Преходът може да бъде успешен, само ако е плавен и справедлив, затова днешният разговор е необходим.

Очертахме и перспективата в Плана за възстановяване и устойчивост да бъде включен проект за създаване на държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони“.

Неговата цел ще бъде да управлява освободените площи от миннодобивна дейност, да осъществява консервация, да ги преобразува в терени за ново енергийно производство или за друго индустриално предназначение.

Идеята е към предприятието да преминават работници и служители, чиито договори с енергийни и минни дружества са прекратени.

1.7 млрд. лв. от общо предвидените за България 2.4 млрд. лв. по линия на Фонда за справедлив преход ще бъдат насочени към региона на Стара Загора.