Премиерът зове за бързо и дипломатично решение за Сирия

Борисов смята, че военната намеса при кюрдите е недопустима

Политика
12:13 - 15 Октомври 2019 (обновена)
1584
Премиерът зове за бързо и дипломатично решение за Сирия

Искаме конфликтът в Северна Сирия да свърши незабавно по дипломатичен път. Аз никога не съм подкрепял операцията, а споразумението с Турция за мигрантите. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като информира държавния глава за резултатите от днешното заседание на Съвета по сигурност към Министерския съвет. 

Нищо извънредно няма, беше добра идея да дойдем след съвета и да запознаем президента какви са ни опасенията и какво е положението днес, заяви Борисов пред медиите на излизане от „Дондуков” 2.

Няма никаква промяна от това, което е било миналата или по-миналата седмица. Нула мигранти по границата, съобщи Борисов. Премиерът бе категоричен, че военната операция в Северна Сирия трябва да спре. Рискът от хуманитарна криза е много голям. Ние настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, което може да реши този конфликт, убеден е Борисов.

Към момента спазваме всички нормативни актове, искаме конфликтът да свърши незабавно. Всеки ден гранични служби, външни и вътрешни министри са в комуникация. Никога не съм подкрепял операцията, а споразумението с Турция, заключи Борисов. И намекна, че южната ни съседка може да поиска активирането на член 5 за колективна отбрана на НАТО. 

Снимки: Агнес Методиева