Препоръчано от експерти: Само с презерватив при орален секс!

Инфекциите на гърлото могат да бъдат причинени от хламидия или гонококов тонзилит

Новини
21:59 - 30 Януари 2023
8854
Препоръчано от експерти: Само с презерватив при орален секс!

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията оралният секс е една от най-често срещаните практики между хората в сексуално активна възраст. Този тип взаимоотношения включва използването на устата, устните и езика, за да се стимулира пенисът, вагината или ануса на партньора.

Но тук трябва да се обърне внимание, че пренебрегването на предпазни средства при този тип сексуален контакт може да доведе до някои инфекции.

Експерти по здравни грижи предупреждават за последствията от оралния секс без използването на предпазни средства. Когато говорим за предавани по полов път болести, най-честите такива са гонорея и сифилис.

Последното се проявява като язва в устата и бузите, а друг видим симптом са петна по кожата. Също така сифилисът може да бъде объркан с гъбична инфекция и хората да бъдат диагностицирани късно или да бъдат лекувани неправилно.

Инфекциите на гърлото могат да бъдат причинени от хламидия или гонококов тонзилит, а често симптомите им могат да бъдат объркани с обикновена болка в областта, свързваща устата с трахеята.

По отношение на тозилита трябва да се разбере дали пациентът е имал някакъв вид орален контакт. По принцип гонококите се появяват в гениталната област, като това важи както за мъжете, така и за жените, обяснява инфекционистът Освалдо Круз.

За да се избегнат подобни неприятности, здравните специалисти препоръчват използването на предпазни средства, като презервативи, например.