Преразглеждат кандидатурата за асистент на онкоболния лекар

Изпитът се води от комисия и дискриминация от факултета и университета е изключена, обясни деканът на Медицинския факултет

Здраве
12:45 - 06 Ноември 2019
2546
Преразглеждат кандидатурата за асистент на онкоболния лекар

Изпитната работа на д-р Радислав Наков от конкурса за асистентско място в Катедрата по гастроентерология на МУ-София може да бъде преразгледана. Това заяви деканът на Медицинския факултет проф. Иван Митов пред Нова телевизия.

Д-р Наков обяви вчера в емоционален пост в социалната мрежа, че не бил е одобрен в конкурс за асистенти. По думите му официалният мотив е, че не се е представил добре на изпита, но реално това е станало, защото в момента той е пациент, а не лекар.

"Пред различни хора в клиниката е намеквано, че мястото на хора с лимфом, каквато е моята диагноза, не е в клиниката. Не е да преподават, а трябва да се лекуват като пациенти. Това е изтъквано като причина аз да не мога да продължа моята мечта и кариерно развитие" потвърди и пред Нова телевизия д-р Наков.

„Относно твърденията, че не съм се представил добре на изпита, това е единственият аргумент, който те могат да поставят. Това обаче изглежда много съмнително, дори за неутралния зрител, защото моите академични постижения през последните пет години са видими”, допълни кандидатът за асистент.

Д-р Наков уточни, че комисията е била информирана за здравословното му състояние, тъй като документите за кандидатстване се придружават от медицинско свидетелство. „Според правилника на МУ-София това е един от изискуемите документи. Аз съм го подал и е наличен в Клиниката по гастроентерология. Там пише, че имам клетъчен лимфом. От прегледите за медицинско става ясно, че съм клинично здрав, с оглед на това, че в момента нямам остро заразно заболяване, няма никаква медицинска причина да не се явя на изпит и ако бъда класиран за мястото няма проблем да извършвам съответната дейност. След това комисията ми е издала протокол, на който пише, че документите са ми изрядни и аз съм официално допуснат по дадените документи за изпит”, каза д-р Наков.

"Изпитът се води от комисия и дискриминация от факултета и университета е изключена. За проблема знаем от вчера на обяд. Д-р Наков не е подал никаква жалба или искане, за да може ние да реагираме. Писмените работи са налице в катедрата и могат да бъдат прегледани отново от комисия, каквато факултетното и университетско ръководство назначи. Нека д-р Наков да реагира и във факултета, не само пред медиите”, уточни проф. Митов.

„Подготвям такива молби и ще ги подам”, каза д-р Наков.