Пресъхнала река стана модерен парк в Свиленград

Новини
15:37 - 10 Април 2023
1895
Пресъхнала река стана модерен парк в Свиленград

Пресъхналото речно корито на река Канаклийка в централната част на Свиленград бе преобразено в нов модерен парк. Той вече е любимо място за разходка, отдих и игра на местните жители, разказа за БТА Цветомира Александрова от местната администрация.

Тя е и ръководител на проекта "Зелени урбанизирани територии - по-добро място за живеене" (Green urban territories – better place to live), реализиран по Програмата за трансгранично сътрудничество "Интеррег Гърция – България 2014 – 2020 г."

Проектът се изпълнява от четири бенефициента, от които българските са община Свиленград и община Любимец, като Свиленград е водеща община. Общата стойност на проекта е близо 1,4 млн. евро, като от тях 542 000 евро е бюджетът на община Свиленград, уточни Александрова.

Тя посочи, че проектът е насочен към създаването на устойчиви модели за запазване на биологичното разнообразие и подобряване на състоянието на екосистемите. Едновременно с това е осигурена и по-зелена градска среда за жителите и гостите на общинския център. Това става възможно чрез изграждането на екозони за отдих.

Гръцките и българските партньори провеждат обучения и срещи с целеви групи, на които се разяснява как да бъде опазено биоразнообразието и да се развиват транспорт, селско стопанство и туризъм без да се нарушават съществуващите екосистеми.

Инфраструктурните мерки бяха основно в Свиленград и Любимец, като паркът "Сухата река" е най-големият реализиран по проекта обект, отбеляза Александрова. В самия парк са създадени два екокъта – за деца до шест години и за малки от шест до 12 години. Съоръженията са изцяло разработени от дървен материал. Няма ги стандартните ударопоглъщащи настилки – отдолу е дървесен мулч, което е по-екосъобразно.

Има фитнес на открито, сцена за детски изяви, изградени са паркоместа за автомобили и велосипеди. Цялата паркова територия от пет декара е наситена с много пейки и зеленина. Затревени са близо три декара и половина площ, засадени са различни видове иглолистни и широколистни дървета, храсти и цветя.

По протежението на алеите са поставени и къщички за птици, както и информационни табели със снимки на защитени видове птици и растения, характерни за региона. Осветлението е соларно.

Расте броят и на проявите, които се организират в този парк – има песни, танци, флашмобове и други различни мероприятия, добави Александрова. В рамките на проекта се осъществяват и различни екоинициативи – например смяната на пластмасови торбички с хартиени за многократна употреба. Раздадени са 1000 опаковки. Също по проекта на община Свиленград бяха доставени и два електрически скутера, които се ползват от общински служители при изпълнение на регулярните дейности в сферата на опазване на околната среда и с тяхна помощ се придвижват по-бързо в градски условия.

На фермерски обучителен модул пък стопаните бяха съветвани как да използват торовете, каза още ръководителят на проекта, който е считан за един от успешните за общината, макар формално още да не е обявен за приключил.