Преслава от Китай: Носят ни храна по стаите, не излизаме

С другите българи тук искаме да се приберем, но не можем да стигнем до летището, обясни нашата студентка

Актуални новини
08:38 - 28 Януари 2020
8680
Преслава от Китай: Носят ни храна по стаите, не излизаме

С другите българи тук искаме да се приберем, но не можем да стигнем до летището. Това каза Преслава Пашова, която е на студентски обмен в Ухан, където е епицентърът на коронавируса.

Преди няколко дни градът беше сравнително пуст, тъй като повечето хора са се изнесли по родните си места заради празниците около тукашната Нова година. Около 90% от хората носят маски. Това каза студентката Преслава Пашова в ефира на Нова телевизия. В момента тя е блокирана в Ухан, където е на студентски обмен.

„Мога да се разхождам и да ходя до магазина, но предимно си седя в стаята, гледам филми и чета книги. От вчера от университета ни доставят вода и храна по три пъти на ден в кампуса и не ни се налага да излизаме”, каза още тя.

Нямало информация някой от кампуса да се е разболял, но на всяко влизане в него има специалисти, които мерят температурата на желаещите да влязат, обясни още Пашова.

Гледам да не общувам много с хора, ходя с маска и си мия редовно ръцете. Преди няколко дни ни дадоха чай за подсилване на имунната система, разказа тя какви мерки предприема, за да се предпази от коронавируса.

По думите ѝ за него в кампуса студентите знаят само това, което се казва по медиите. Смята обаче, че хората в Ухан малко прекаляват =с истерията около вируса

„Аз и останалите българи тук искаме да се върнем в България. Не само ние, и други студенти от Германия, Америка също, но не ни е позволено в момента. Не можем да стигнем до летището”, каза студентката

„Днес трябваше да изнесат американците, които са излетят за родните си места, но това не се случи, а утре излита по план самолетът на французите, но не сме сигурни дали и това ще се случи, каза още Пашова.