Престъпност, холера и беззаконие в Хаити , САЩ се включва с отряди за бързо реагиране

Анархия цари в страната, въоръжени банди продължават да блокират най-големия терминал за гориво и да препречват важни пътни артерии, което засилва нарастващата здравна епидемия

Новини
09:56 - 15 Октомври 2022
2959
Престъпност, холера и беззаконие в Хаити, САЩ се включва с отряди за бързо реагиране

Американската агенция за международно развитие изпраща в Хаити елитен екип за реагиране при бедствия, "тъй като несигурността, насилието от страна на бандите и хуманитарната ситуация се влошават" в цялата карибска държава, съобщи американски служител пред "Маями Хералд", съобщи ДПА.

Екипът за реагиране при бедствия (DART/ЕРБ) "оценява нуждите и работи в тясно сътрудничество с посолството на САЩ в Порт-о-Пренс, хуманитарните партньори и народа на Хаити, за да определи как да се предостави помощ на най-уязвимите", каза служителят.

Хаити е обхваната от почти пълна анархия, тъй като банди продължават да блокират най-големия терминал за гориво в страната и да препречват важни пътни артерии, което засилва нарастващата епидемия от холера.

Обикновено ЕРБ са предназначени за тежки хуманитарни кризи и реагиране при бедствия. Те се състоят от най-висококвалифицираните правителствени експерти за реакция при бедствия и имат за цел да ускорят оценката на нуждите и предоставянето на помощ.

По-рано тази седмица администрацията на президента Джо Байдън обяви, че ще наложи визови ограничения на лица, които са замесени в дейността на банди, и изпрати голям кораб на бреговата охрана на САЩ да наблюдава крайбрежието край столицата на Хаити.

САЩ също така планират да настояват за гласуване в понеделник на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която ще създаде механизъм за налагане на международни санкции на лидерите на бандите. Тъй като насилието и болестите в цялата страна се влошават, правителството на Хаити иска повече, включително международни сили за бързо реагиране, които могат да пробият блокадата на пристанищата за гориво от страна на бандите. Генералният секретар на ООН призова за международна намеса за създаване на хуманитарен коридор. Досега обаче нито една държава не е изразила интерес да изпрати военни сили.

"В допълнение към мобилизирането на ЕРБ, САЩ продължават да наблюдават ситуацията в Хаити отблизо и работят заедно с международните партньори за определяне на нуждите и предоставяне на допълнителна помощ", заяви американският служител. "Американският народ има горда и щедра история на предоставяне на помощ по време на криза. Американската агенция за международно развитие остава ангажирана да помага на народа на Хаити в този труден момент."

Организацията по прехрана и земеделие на ООН и Световната програма по прехрана на ООН предупредиха вчера, че рязкото покачване на инфлацията и четириседмичният блокиран достъп до гориво, работни места, храна и обществен транспорт водят страната до низходяща спирала.

"В Сите Солей се наблюдава тревожно нарастване" на глада, заявиха от агенцията на ООН. 65% от населението на най-големия бедняшки квартал в Хаити - особено най-бедните и уязвимите - изпитва най-лошото, като 5% от тях имат спешна нужда от хуманитарна помощ.

Засиленото насилие в Сите Солей, където въоръжени групировки се борят за контрол над района, означава, че жителите са загубили достъп до работата си, пазарите и здравните и хранителните услуги. Много от тях са били принудени да избягат или да се скрият в домовете си. Храната в селските райони продължава да е оскъдна, като някои от тях преминаха от фаза на криза към фаза на извънредно положение.

"Загубите на реколтата, дължащи се на валежи под средното ниво, и земетресението от 2021 г., което опустоши части от три департамента, са сред сътресенията, които влошиха условията", се казва в изявление на агенциите.

САЩ и партньорите им са особено загрижени от разрастващата се епидемия от холера. Водещата агенция на ООН за закрила на детето, УНИЦЕФ, заяви, че близо 100 000 деца на възраст под 5 години, които вече страдат от тежко остро недохранване, са особено уязвими към холерата. Откакто на 2 октомври е съобщено за първи път за болестта, има 357 предполагаеми случая, като повече от половината от тях са при деца на възраст под 14 години. Децата на възраст от 1 до 4 години са изложени на най-голям риск. "Кризата в Хаити все повече се превръща в криза за децата", заяви Брюно Маес, представител на УНИЦЕФ в Хаити.

"Един от всеки трима болни от холера е на възраст под 5 години. За децата, които и без това са слаби поради липсата на питателна храна, заразяването с холера и последствията от нея, включително диария и повръщане, е почти смъртна присъда. Те трябва спешно да бъдат идентифицирани и лекувани, както и да се предприемат конкретни мерки за предотвратяване на нови случаи на холера в общностите."

Маес отбеляза, че хиляди семейства се борят с липсата на храна в Сите Солей, който е опустошен от нов кръг насилие от юли насам, когато в резултат на война между банди загинаха или изчезнаха над 470 души. Към заплахата от въоръжени банди, която драстично намалява достъпа на населението до основни услуги, се добавя и продължаващата блокада на горивата от страна на бандите.

"Времето е срещу нас, тъй като холерата се разпространява бързо и съществува риск епидемията да излезе извън контрол", каза Маес.