Претендентът на ПП за БНБ падна в собствения си капан

Андрей Гюров искаше да уличи ГЕРБ в бездействие за еврото, Димитър Радев разби тезата на пух и прах

Свят
16:06 - 27 Октомври 2022
7682
Претендентът на ПП за БНБ падна в собствения си капан

Проваленият кандидат за шеф на БНБ и претендент за наследник на управителя Димитър Радев след 2 мандата начело на държавния трезор Андрей Гюров падна в собствения си капан по време на изслушването на Радев за ползите и рисковете от присъединяването на България към Еврозоната от 1 януари 2024 г. 

В опит председателят на ПГ на Продължаваме промяната да изтъкне фалшивия и декларативен по думите му евроатлантизъм на ГЕРБ, Гюров всъщност доведе дебата в залата до изваждането на успехите на Бойко Борисов в последният му мандат като премиер по отношение на стъпките на България, извървени към приемането на единната европейска валута. Според Гюров подкрепата на ГЕРБ за скоростното въвеждане на еврото била на хартия точно, както газовата диверсификация от последните 10 г. 

Като следствие от констатацията на Димитър Радев, че България изостава с около 18 месеца от необходимото завършване на всички действия по процеса, Гюров го попита какво толкова се е променило от 2018 г. досега, за да се натрупат такива забавяния, гуверньорът всъщност посочи, че точно между 2018 и края на 2020 г. страната е постигнала "забележителен напредък".

"България направи извън всякакъв политически контекст забележителен напредък по процеса си за присъединяване към Еврозоната. Точно тогава бе направена и стъпката към присъединяването към Банковия съюз и европейския валутен механизъм. Именно по това време България бе давана за пример как се водят такъв тип разговори и как се постига напредък. Докато през 2015 г. никой не искаше да говори със страната и казваха: "Излизате от криза, ще ви трябват години", коментира Димитър Радев. 

Но отново предупреди, че основната причина за забавянето от 2021 г. досега се дължи на липсата на редовно правителство с ясен хоризонт на действие. "Имаме огромно текучество. При всеки следващ контакт, казват ни институциите, с които преговаряме, идва различен човек, който представлява изпълнителната власт. Не знам дали така се действа политически правилно, но това е факт", каза още управителят на БНБ. 

И разкри, че с темпа на развитие на България по процеса от 2018-2020 г. е имало съвсем реална възможност страната да приеме еврото още на 1 януари 2023 г.