Превозвачи очакват срещи с министъра на транспорта Христо Алексиев

От бранша настояват за преоценка на толтаксуването

Новини
07:49 - 03 Август 2022
2187
Превозвачи очакват срещи с министъра на транспорта Христо Алексиев

Превозвачи очакват срещите на бранша със служебния министър на транспорта Христо Алексиев да са в най-скоро време и се надяват диалога с тях да бъде възобновен.  Те ще настояват и за преоценка на толтаксуването.

От  министъра на транспорта Христо Алексиев превозвачи очакват транспортните политики да имат ясна визия. Браншът очаква и да се предприемат мерки, които да доведат до намаляване на времето на изчакване по граничните пунктове и да се преразгледа толтаксуването за преминаването на камионите по второкласната пътна мрежа.

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните презовозвачи обясни аргументите, с които ще се иска преоценка на толтаксуването.

"Ние винаги сме настоявали първо да има одит на толсистемата, за да е ясно къде отиват парите, които се събират от превозвачите. На следващо място очакваме, че местният, българският транспортен бизнес ще бъде защитен, а респективно това ще доведе и до по-поносими цени на транспортната услуга, които пък влияят пряко върху всички стоки и услуги, които се извършват в автомобилен транспорт."

Чрез протести от бранша няколко пъти поставяха проблемите си срещу високите цени на горивата и нежеланието толтаксуването да се разширява, но не бяха чувани. Сега приемат ситуацията за различна.

"В министерството влиза човек, който е диалогичен, и ние ще се радваме диалогът , който беше нарушен през последните месеци да бъде възстановен", каза още Йордан Арабаджиев.