Превратаджията в Габон положи клетва като „преходен президент“

Ген. Нгема беше посрещнат с ръкопляскания от станали на крака офицери при пристигането си за церемонията

Новини
15:34 - 04 Септември 2023
1928
Превратаджията в Габон положи клетва като „преходен президент“

Водачът на военния преврат в Габон, който свали президента Али Бонго, положи днес клетва като "преходен президент" пред съдиите от конституционния съд на церемония, излъчвана пряко по телевизията, предаде Ройтерс, като уточни, че този акт цели да укрепи властта на хунтата.

С осмия военен преврат, извършен в Западна и Централна Африка в рамките на последните три години, предвождани от генерал Брис Олиги Нгема офицери от армията взеха властта в Габон на 30 август. Това се случи минути след като бе обявено, че Бонго получава трети мандат съгласно резултатите от президентските избори, които пучистите анулираха като недостоверни.

Генерал Нгема беше посрещнат с ръкопляскания от станали на крака офицери при пристигането си за церемонията.

Аплодисменти имаше и след клетвата му. Държавната телевизия показа ликуващи тълпи на фона на танкови гърмежи във въздуха в чест на събитието.

Превратът, който сложи край на 56-годишното властване на фамилията Бонго на президентския пост в страната производителка на петрол, изведе празнуващи хора по улиците на столицата Либървил, но чуждестранните реакции бяха осъдителни.

Очаква се лидерите от централноафриканския блок EККАС (Икономическата общност на централноафриканските държави, бел. ред.) да се съберат на заседание очи в очи днес,

за да обсъдят обща реакция на свалянето от власт на президента Бонго.

Миналата седмица лидерите на регионалната организация призоваха свои партньори начело с ООН и Африканския съюз да съдействат за бързото възстановяване на конституционния ред.

Хунтата все още не е обявила колко дълго смята да се задържи на власт. В петък Нгема каза, че той и неговите сподвижници ще действат "бързо и уверено", но предупреди, че прекалената прибързаност може да доведе до ненадеждни избори.

Днес лидерът на хунтата заяви, че на гражданите на Габон трябва да се даде възможността да се сдобият с нова конституция по пътя на референдум, като призова и за нов избирателен и за нов наказателен кодекс.