През 2021 год. сме задържали 5 пъти повече хероин и три пъти повече марихуана

Новини
22:35 - 31 Януари 2022
2399
През 2021 год. сме задържали 5 пъти повече хероин и три пъти повече марихуана

Вносът на луксозни коли от САЩ и Канада спадна след намесата на Агенция "Митници" и разплитането на схема за спестяване на мита и ДДС. Бяха събрани рекордните 10,5 млрд. лв., като се насочиха служителите към икономическите оператори с най-голям дял в приходите. Стойността на вноса от Китай се е увеличил със 75%, а от Турция – с 50%.

"Установихме, че за доста дълъг период от време - от началото на 2019 г. до юни 2021 г., е осъществяван внос на сериозен брой луксозни автомобили от САЩ и Канада, които са декларирани като “ударени от градушка”, “катастрофирали” или “спрени от движение”. Това ни накара да задълбочим проверките и се оказа, че в някои случаи е осъществяван внос при декларирани десетократно занижени стойности. Предприехме допълнителни действия по няколко направления - на първо място за досъбиране на дължими митнически вземания, на второ място по линия на вече споменатия последващ контрол. Извършени бяха и проверки от инспектората. За непрофесионално отношение към служебните им задължения бяха наказани девет митнически служители. В момента извършваме и проверка по линия на международното сътрудничество. До дни очакваме отговори от колегите в САЩ и Канада. Считаме, че документите от страните износители ще ни послужат като сериозни доказателства при едни евентуални обжалвания пред съда", заяви директорът на Агенция "Митници" Павел Тонев.

"Общото между схемите на внос на коли от САЩ и Канада и Швейцария е, че става дума за занижени стойности, което води до неплащане на дължимите мита и ДДС в пълен размер, но има и известни разлики. При автомобилите от САЩ и Канада става въпрос за невярно описание на стоката, доколкото са декларирани като автомобили с щети. При автомобилите от Швейцария случаят е по-различен. От извършените от нас анализи се установи, че масово вносителите не са използвали възможността за тарифна преференция, което право им дава споразумението между ЕС и Швейцария. Т.е. те са предпочели да заплатят мито по по-висока ставка, което не звучи логично.

Това ни даде повод да продължим с анализа и установихме, че неизползването на преференцията е опит да се предотврати извършването на насрещна проверка, тъй като практиката на агенцията е да проверява представените доказателства за преференциален произход и тогава занижената стойност би била засечена. В крайна сметка вносителят заплаща по по-висока адвалорна ставка, но поради декларираната занижена стойност в абсолютен размер налозите са по-ниски. И тук в някои случаи съмненията ни са за заплатени данъци до десет пъти по-малко от дължимото", допълни той.

"През 2021 г. отчитаме близо 5 пъти повече задържан хероин – включително две големи пратки по море, 3 пъти повече марихуана, над 60 пъти повече прекурсори. Можем да се похвалим и с уникално за Европа количество задържан 450 л течен метамфетамин. Вероятно кризата се отразява и на този незаконен бизнес. Наблюдаваме тенденции за промяна на маршрутите, на начина на превозване на наркотици и прекурсори – пратките стават по-малко на брой, но по-големи и се пренасочват към морски транспорт. Убеден съм, че добрите резултати се дължат основно на професионализма, опита и мотивацията на колегите в звената за борба с наркотрафика, за което им благодаря", призна Тонев.

"Там, където в годините назад сме били информирани от ОЛАФ за допуснати според тях стоки на занижени митнически стойности, вече сме предприели действия за досъбиране на дължимите митнически вземания. Наред с това поставихме под непрекъснат мониторинг рисковите стоки от Китай и Турция – дрехи, обувки, платове. Положените усилия вече дават резултат.

Спрямо 2019 г. приетата митническа стойност за дрехи и обувки е увеличена над 2 пъти. А след като включихме платове, мокети и килими към стоките с постоянен мониторинг, декларираните за тях стойности се покачиха със 75% при вноса от Китай и с близо 50% при вноса от Турция само в рамките на 2021 г. Непрекъснато следим ситуацията и при необходимост разширяваме както обхвата на стоките, така и обхвата на държавите на произход.

Териториалните директори имат персонална задача да наблюдават тенденциите в ръководените от тях структури. Сред приоритетите на агенцията през 2021 г. беше контролът върху данъчните складове с акцент горива. Това ще продължи и в настоящата година. Изискванията към складодържателите са изключително високи и към момента - банкови гаранции, измервателни уреди, видеонаблюдение. Ние ще използваме по-ефективно тези инструменти, защото, осъществявайки нашите контролни функции, винаги си даваме сметка и за това, че е необходим баланс между тежестта на мерките за противодействие на нарушенията, от една страна, и от друга – необходимите улеснения за легалния бизнес. Не правим разлика между дружествата, проверяваме всички участници в сектора и ако не са изрядни - ще понесат санкции. Това е нормалната логика", категоричен беше Павел Тонев.

"Количествата недекларирана валута, разкрити миналата година, са сериозни. Искам да припомня, че резултатът за 2021 г. е по-голям от общата сума на установената валута през предшестващите я 5 години, взети заедно. Сходни са сравненията и за златни и сребърни изделия, където задържаните количества са колкото общо за 4-те предходни години. Допускам, че върху нелегалния пренос на валута влияние може да оказват някои икономически процеси в съседни държави, но основните заслуги са на колегите. Поставихме акцент и прецизирахме контрола, включително и върху изходящите превозни средства", завърши шефът на Агенция "Митници".