През 2023 г. се навършват 150 години от гибелта на Апостола

В цяла България ще има културни, научни и образователни събития през цялата година

Новини
10:59 - 31 Декември 2022
7638
През 2023 г. се навършват 150 години от гибелта на Апостола

През 2023 година се навършват 150 години от гибелта на Васил Левски. С редица културни, научни и образователни събития през цялата година в България и по света ще бъде отдадена почит пред паметта на Апостола на свободата, съобщава БТА.

На 21 декември 2022 г. служебният кабинет прие Национална програма с конкретни събития и инициативи за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Левски. През ноември беше утвърден и съставът на Национален инициативен комитет. Негов председател е министърът на културата. Сред членовете му са министърът на образованието и науката, министърът на отбраната, министърът на външните работи, представител на Светия синод, председателят на Българската академия на науките (БАН) д-р Юлиан Ревалски, кметът на София Йорданка Фандъкова, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д.ф.н. Анастас Герджиков, генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, родственици на Васил Левски, общественици, преподаватели и журналисти.

Юбилейната годишнина е възможност да се припомни и разкрие личността на Апостола, революционната му дейност, значението на неговите идеи и дълбоката им актуалност в нашето съвремие, като се стимулира българското общество за творческо и иновативно осмисляне на делото на Васил Левски, на неговите сподвижници и последователи, се посочва в решението на Министерския съвет.

Сред целите на Националната програма са достойното отбелязване на годишнината от гибелта на Левски, осигуряване на широката гласност на смисъла от съхраняване на българската идентичност и на историческата памет за героите на националното ни Възраждане, както и популяризиране на общочовешките ценности и европейските измерения в идеите на Апостола сред българската общественост, с акцент върху младите хора, деца, ученици, студенти. Чрез събитията и инициативите в програмата се цели да бъдат приобщени големият брой българи, живеещи в чужбина, с цел съхраняване на историческата памет и националната идентичност.

Сред проявите, планирани за 2023 г., е документална изложба по повод годишнината от гибелта на Апостола и мултимедийна инсталация, която ще представи по интерактивен начин ключови и въздействащи моменти от живота на Васил Левски.

БАН, съвместно с Министерството на образованието и науката (МОН) и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), ще подготвят дигитални уроци, посветени на личността и делото на Левски. Под надслов „Аз, един от потомците на Апостола“, МОН ще организира различни инициативи в училищата в страната, ще бъдат поканени да участват и българските училища в чужбина.

Държавната агенция „Архиви“ ще създаде сайт, посветен на Васил Левски, в който ще бъдат включени дигитални изображения на писма от Апостола, негови фотографии, предмети и други.

Община Карлово ще обяви 2023-та за Годината на Васил Левски, ще бъде създаден и Мемориален сайт. През цялата година в Националния музей „Васил Левски“ в родния град на Апостола ще се провеждат уроци по образователните програми на музея с деца от България и чужбина, в реална среда и онлайн. В музея ще бъде организирана и студентска дискусия - семинар „Памет за Апостола“, по време на която студенти и докторанти ще представят свои разработки.

Общобългарският комитет „Васил Левски“ ще организира ученически конкурс на тема „Аз съм Левски“, който ще се проведе между членовете на клубовете „Млади възрожденци“ в България. Най-хубавите 50-60 произведения ще бъдат издадени в отделна книжка, предвиден е и награден фонд.

Министерството на отбраната ще изработи възпоменателен медал, посветен на годишнината.