През 2028 г. световният дълг ще бъде равен на глобалната икономика

Новини
13:28 - 11 Октомври 2023
2067
През 2028 г. световният дълг ще бъде равен на глобалната икономика

Глобалното съотношение на дълг към БВП ще нарасне до 100 процента от световната икономика през 2028 г. Това заяви директорът на отдела за фискални въпроси в Международния валутен фонд Витор Гаспар.

Той представи октомврийския доклад "Фискално наблюдение" (Fiscal Monitor) по време на Годишната среща на Световната банка и МВФ, провеждаща се в мароканския град Маракеш.

В оценката е записано още, че се очаква съотношението дотогава да расте с 1 процентен пункт годишно. Половината от този ръст или около 0,5 на сто се очаква да дойде от увеличаването на държавния дълг в САЩ и Китай, допълни Гаспар.

По думите на директора на отдела за фискални въпроси в МВФ, Китай разполага с повече място за действие, за да се предотврати това повишаване. Най-голямата азиатска икономика обаче трябва да се съсредоточи върху решаването на проблемите с икономическия си ръст и да инвестира в иновации вместо в недвижими имоти. Освен това страната трябва да реформира икономиката си и да се пренасочи от износ и инвестиции към вътрешно потребление.

На въпрос дали е време страните в еврозоната отново да се върнат към рестриктивните фискални политики (познати и като остеритет, бел. авт.) Гаспар посочи, че е необходимо възобновяване на нормалния подход към финансите след серията от фискални стимули и помощи заради пандемията от КОВИД-19. В тази връзка Европейската комисия вече е предложила методология, която трябва да бъде приета от страните членки на еврозоната, за да се осигури по-голям контрол относно нивото на дълга.

На снимката: Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд