През декември ще има нови данни за убийството на Кенеди

Новини
23:11 - 23 Октомври 2021
2597
През декември ще има нови данни за убийството на Кенеди

Американската администрация смята да публикува на 15 декември нови материали, свързани с убийството през 1963 г. на 35-тия президент на САЩ Джон Кенеди, съобщи пресслужбата на Белия дом.

В съобщението се посочва, че през 1992 г. американският Конгрес е обявил, че всички данни, които имат отношение към убийството на Кенеди, "следва постепенно да бъдат разкрити", ако това няма да навреди на отбраната, разузнаването, правоохранителните органи или на външната политика на страната.

В момента американски ведомства проучват документите. Сегашният американски президент Джо Байдън утвърди реда, по който ще бъдат публикувани посочените материали. Част от тях, както се очаква, ще бъдат разкрити на 15 декември. Това са тези сведения, за чието огласяване има съгласие на властите.

Публикацията на втората част ще се отложи по искане на ведомствата. До 15 декември 2022 г. тя няма да бъде разкрита.

Съответни препоръки вече са били направени от ръководството на националното управление на архивите и документацията на САЩ. Не е изключено част от документите да не бъде огласена и след 15 декември 2022 г.

Очаква се управлението на архивите да изготви план за създаване на цифрова база данни с открит достъп, в която ще бъдат включени разкритите документи.