През март са се увеличили цивилните жертви в Украйна

Украйна
17:16 - 29 Април 2024
3193
През март са се увеличили цивилните жертви в Украйна

Според мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна, 604 цивилни са били убити или ранени през месец март 2024 г. Това представлява 20% увеличение спрямо предишния месец, пише в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който се публикува в социалната мрежа X.

Тези смъртни случаи се приписват на удари с ракети и други въздушни боеприпаси в цяла Украйна, както и бомбардировките на фронтовата линия. Докладът подчертава увеличени координирани удари по украинска критична инфраструктура с 20 разрушени или повредени обекта.

Съобщава се за 57 убити деца, двойно повече от предишния месец и това се приписва пряко на руската употреба на авиационни боеприпаси.

Откакто Русия нахлу пълномащабно в Украйна са регистрирани общо 31 366 са пострадалите цивлини в Украйна (включително в контролирани от Украйна и контролирани от Русия територии): 10 810 убити и 20 556 ранени. Тези цифри подчертават огромната цена, която плащат цивилните заради непредизвиканата война на Русия срещу Украйна.