През тази година над половината от туристите у нас са били българи

Нашенците продължават да почиват по Черноморието

Новини
15:06 - 17 Октомври 2022
1498
През тази година над половината от туристите у нас са били българи

От началото на годината до края на септември 54 на сто от туристите в страната са били българи, каза днес във Варна министърът на туризма от служебното правителство Илин Димитров.

По думите му почиващите са отсядали както по морето, така и във вътрешността на страната.

Резултатите за летния сезон са значително по-добри от първоначалните очаквания, допълни Димитров. Според него броят на летовниците е с малко под 13 процента в сравнение с 2019 година, която беше най-силната за родния туризъм. Показателно е, че

българите продължават да почиват по Черноморието, което означава, че продуктът, който предлагаме, е достатъчно качествен, каза още министърът.

Димитров посочи, че има стабилизиране на броя на гостите от Обединеното кралство, Израел и Полша. По думите му проблем е, че няма възстановяване на германския пазар. Димитров допълни, че от 24 октомври в Полша ще се проведе петдневен туристически форум, в който ще участват много български компании. Ако срещата е ефективна, такива ще се проведат и в други държави, които представляват интерес за нас като дестинации, допълни министърът.

Димитров прогнозира силен зимен сезон, като подчерта, че предизвикателство остават енергоносителите и затова трябва да се запази таванът в цените на тока, като бъде въведен такъв и за газа.

Очакванията са през зимата туристите да бъдат с между пет и седем процента повече спрямо миналия сезон, а той беше рекорден, каза Димитров. Според него обаче, ако няма таван на енергоносителите и помощи за безакцизно дизелово гориво, хотелиерите няма да издържат и някои изобщо няма да отворят. 

Министър Димитров и служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев бяха гости на официалното откриване на дълбокия технологичен иновационен порт в Икономическия университет във Варна. По-късно те ще представят пред туристическия бранш възможностите за проектно финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост и други европейски и национални финансови инструменти.