Презапасяване: Диабетиците може да останат без инсулин

Здраве
21:37 - 09 Април 2020
2454
Презапасяване: Диабетиците може да останат без инсулин

Диабетиците може да останат без инсулин заради презапасяване. Няколко европейски държави забраниха износа му през последните седмици, а представители на индустрията обясняват, че тези действия са провокирани от погрешен страх, че пандемията COVID-19 ще доведе до недостиг на лекарството, жизненоважно за милиони пациенти с диабет, предава Ройтерс.

Ограниченията на ЕС за износа обхващат предимно лекарства, използвани за лечение на COVID-19, включително мускулни релаксанти, болкоуспокояващи и хидроксихлорохин. ЕС призова правителствата да отменят подобни забрани, предупреждавайки, че те могат да ускорят опасния недостиг, предава news.bg.

Някои страни, притеснени от нарастващото търсене на фона на блокирането и предпазливостта от ценовата конкуренция от държавите вносители, добавиха инсулин към списъците си с лекарства, забранени за износ.

Въпреки че в Европа все още няма недостиг, представители на индустрията твърдят, че това е предизвикало безпокойство относно постоянната доставка на лекарства, използвани ежедневно от около 60 милиона души на континента.

Инсулин не може да се изнася от няколко страни, включително Франция, Великобритания и Португалия, според националните списъци, прегледани от Ройтерс. Някои държави, включително Полша и Чехия, забраниха износа му преди коронавирусната криза поради недостиг на местно ниво.