Президенът налага вето върху Закона за МВР

Актуални новини
11:52 - 18 Юни 2020
1796
Президенът налага вето върху Закона за МВР

Държавният глава Румен Радев ще наложи вето върху Закона за МВР. Това обяви самият той пред журналисти в Перник. Той уточни, че ветото ще е частично. 

На 11 юни парламентът прие промени в Закона за МВР. С проекта се предлага подобряване на организацията на структурите в МВР, които осъществяват дейности, свързани с предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване на заложници, задържане или обезвреждане на особено опасни престъпници, неутрализиране на взривни вещества и устройства, опазване на обществения ред, осъществяване охрана на специални товари.

В тази връзка е предвидено създаването на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”, която да бъде юридическо лице. В състава и следва да се включат досегашните Специализиран отряд за борба с тероризма и дирекция „Жандармерия”.

Разпоредбите на Закона за МВР предвиждат дирекцията да открива, идентифицира и неутрализира взривни устройства и взривни вещества, да опазва обществения ред , възстановява, поддържа и опазва обществения ред при масови безредици.

Според различни анализатори и бивши служители на НСО обаче новата структура на практика ще дублира дейността на Националната служба за охрана.