Президентът избухна срещу Главчев заради новия ни посланик в Украйна

Николай Ненчев не притежава необходимите качества да представлява България в Киев, отсече Румен Радев

Политика
08:45 - 23 Юли 2024
7798
Президентът избухна срещу Главчев заради новия ни посланик в Украйна

Назначаването на нов български посланик в Украйна доведе до конфликт между президента Румен Радев и служебното правителство на Димитър Главчев. Бившият министър на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев ще бъде временно управляващ посолството на България в Киев. Това решение е взело правителството, за да сложи край на продължилия повече от година блокаж на Министерския съвет и президента за изпращане на първи дипломат там. 

Решението на премиера и външен министър Димитър Главчев и на оглавяваното от него правителство ядоса президента и днес Румен Радев излезе с остра позиция. Той призова Министерството на външните работи (МВнР) стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. 

Посолството ни в Киев остана без посланик през април 2023 г., когато Костадин Коджабашев беше отзован заради войната и така не се завърна на поста си. Оттогава до изтичането на мандата му през април 2023 г. той изпълняваше функциите формално, след което оглави мисията ни във Ватикана. 

„Съгласно Конституцията назначаването на посланици се извършва с президентски указ по предложение на Министерския съвет. По време на правителството „Денков-Габриел“ настойчиво ми бе предлагано да назнача за български посланик в Украйна Николай Ненчев. Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост“, обяснява президентът.

Николай Ненчев бе определен от правителството на Главчев за временно управляващ посолството на България в Украйна

Според него, вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи е решило да назначи Ненчев за „временно управляващ“ мисията ни в Киев. „Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии“, смята Радев.

Той призовава МВнР стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Държавният глава очаква Министерският съвет да му предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза.