Президентът към ГЕРБ: Комуникацията съживи призрака на предсрочните избори (НА ЖИВО)

Бойко Борисов не дойде на консултациите при Румен Радев

Новини
09:38 - 11 Март 2024 (обновена)
4220
Президентът към ГЕРБ: Комуникацията съживи призрака на предсрочните избори (НА ЖИВО)

Публичната комуникация сякаш съживи призрака на предсрочните избори. Проблемите в МС започнаха още преди 9 месеца и въпреки внушителната парламентрна подкрепа за упранвлението. Това заяви на консултациите с първата политическа сила ГЕРБ-СДС президентът Румен Радев.

На днешните първи консултации при президента на "Дондуков"2  пристигнаха Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Бойко Борисов не придружи топ дамите от ГЕРБ. 

Настоящите консултации са именно за да се подпомогне процеса за съставяне на правителство, заа да станат ясни началните позиции и резултатите за станата.

„Конституционният законодател е предвидил настоящите консултации именно, за да се изяснят важни въпроси преди да пристъпим към връчването на първия проучвателен мандат и да се изяснят първоначалните позиции и какъв би бил най-добият резултат за страната.

Важен въпрос са сложните отношения в  коалицията и смятате ли, че в бъдеще ще бъдат преодолени противоречията, как преценявате темпото на преговори и най-важният въпрос - готови ли сте за връчването на мандата или имате нужда от още време и смятате ли при провал на преговорите мандата за неизпълним или имате други опции за търсене на друга парламентарна подкепа или  връчване на друг мандат“, посочи Радев.

"От самото начало за мен е важно да има диалог, да се казват добрите неща и в този дух ще споделя как протичат разговорите. За нас е важно да не губим поглед за интересите на станата, но на принципна основа, да стъпва на фундаментални принципи", заяви от своя страна бъдещият премиер Мария Габриел.

За нас ГЕРБ-СДС е изключително важно диалогът да позволи да се откроят общите неща. И когато има съгласие, да стъпва на принципни отговорности, добави тя.   

Така и не стана ясно какво е произтекло от преговорите през уикенда между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Вероятно Габриел ще сподели пред президента при закритата част на консултациите.