Президентът може да намали лятната ваканция на депутатите

Проблемите може да дойдат от спорните законопроекти за отмяна на машининя вот и изтребителите

Топ
22:00 - 21 Юли 2019
2374
Президентът може да намали лятната ваканция на депутатите

Малко повече от седмица остава до депутатската ваканция. Традиционно парламентът ще почива през август. Ваканцията на народните представители ще е 34 дни. Последният ден от сесията е 31 юли, а първият им работен ден наесен ще е на 4 септември. Този път обаче почивката на народните представители може да бъде прекъсната от президентското вето, съобщава Би Ти Ви. 

Ваканциите са предвидени по правилник и са твърдо установени, освен ако екстремни събития не наложат прекъсването им. В случая това може да бъде президентско вето. Депутатите имат опасения, че президентът може да наложи вето на два доста спорни законопроекта – за отмяната на машинния вот и за купуването на изтребители. Тогава ще се наложи да работят извънредно през август.

Само четири работни дни преди края на политическия сезон, депутатите все още имат много останала работа. Те трябва да приемат на второ четене машинния вот и да преодолеят ветото на президента, с което се замразява финансирането на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци. А опасността от ново вето за самолетите или машините също е на дневен ред.

„Ние няма какво да направим, освен да прекъснем ваканцията и да си свършим работата. приемам го за нормално”, коментира Димитър Бойчев. Не всички депутати приемат тази перспектива положително. „Тази игра на нерви някога ще свърши, но когато свърши, да няма после – да забравим и било каквото било, не, няма да забравим”, каза Емил Димитров. А опозицията подкрепя дори такъв вариант за прекарване на лятото.

„Националната сигурност няма ваканция, а второто нещо, което няма ваканция е демокрацията и сме готови да се върнем по всяко време”, категоричен е Таско Ерменков. Президентската институция засега мълчи по темата дали планира вето по някой от законите. Срокът за налагане на вето за самолетите е до 2 август, а за машинния вот до 6 август.