Президентът на Австрия зове за компромиси в преговорите за коалиция

ЕС
16:55 - 02 Октомври 2024
1083
Президентът на Австрия зове за компромиси в преговорите за коалиция

Президентът на Австрия призова всички партии в парламента да избягват "конфронтацията" и да търсят компромиси в преговорите за сформиране на коалиция, съобщава "Ройтерс".

Призивът му идва, след като крайнодясната Партия на свободата спечели националните избори в неделя, но не успя да постигне абсолютно мнозинство.

Приятелската на Русия евроскептична Партия на свободата влезе в историята, като спечели парламентарни избори за първи път, откакто беше основана през 50-те години на миналия век под ръководството на лидер, който е бил офицер от СС и нацистки законодател.

Тъй като спечели около 29% от гласовете, тя ще се нуждае от коалиционен партньор, за да управлява. Другите партии обаче заявиха, че не проявяват интерес.

Президентът Александър Ван дер Белен, който ръководи формирането на правителствата, настоя всички страни да водят преговори помежду си - процес, който официално трябва да започне скоро.

"Изборната кампания приключи. Тази конфронтация приключи. Сега трябва да се намерят компромиси, общи отговори на належащите въпроси", подчерта Ван дер Белен в речта си, когато прие оставката на правителството, водено от консерваторите, и го помоли да остане временно изпълняващо длъжността до формирането на нова управляваща коалиция.

Той изброи въпроси, които засягат въпроси като разходите за живот, изменението на климата и здравеопазването, но също така запита "Как да дадем положителен принос в Европейския съюз?" и "Какъв образ на Австрия искаме да представим на света?".

Ван дер Белен - бивш лидер на левите Зелени, изрази резерви относно влизането на Партията на свободата в правителството. Той изтъкна, че всяко бъдещо правителство трябва да зачита основните ценности, включително правата на малцинствата, независимите медии и членството в ЕС.