Президентът на Египет: Кайро играе положителна роля за деескалацията в Газа

Свят
17:21 - 25 Октомври 2023
2010
Президентът на Египет: Кайро играе положителна роля за деескалацията в Газа

Египет играе "много положителна роля", опитвайки се да намали ескалацията и да намери дипломатическо решение на конфликта между Израел и "Хамас". Това обяви днес египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси, съобщава "Ройтерс".

Той присъства на инспекция на египетски бойни самолети, танкове и друга военна техника по време на учение на западния край на Синайския полуостров, на около 215 км от границата на Египет с ивицата Газа. Там той изтъкна, че въпреки значителните военни способности на Египет, страната винаги ще ги използва разумно и само за самозащита.

Египет пое активна роля в преговорите за достъп до помощи за хората в Газа през пропускателния пункт "Рафах", който споделя с региона. Страната посредничи и в преговорите за освобождаване на заложници, като същевременно се застъпва за прекратяване на огъня в конфликта.

"Много е важно, когато имате такъв вид власт, да я използвате разумно, мъдро и зряло, без да прекрачвате разумните граници и да не си правите илюзии относно собствената си сила", каза той, в контекста на призивите към Египет да се включи в конфликта. "Имате тази способност да се защитавате... никога не позволявайте на гнева или плама да ви накара прекалите", добави той.

Египетският президент, който предстои да се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Кайро днес, уточни, че военното учение се състои по случай отбелязването на 50-ата годишнина от войната срещу Израел през 1973 г., започнала на 6 октомври, но е било отложено поради конфликта в Газа.

По време на форум за мира в Кайро в събота Сиси предупреди срещу всякакви действия от страна на Израел за изместване на жителите на Газа в египетския Синайски полуостров, като заяви, че "разпадането на палестинската кауза без справедливо решение няма да се случи и във всеки случай никога няма да се случи за сметка на Египет".