Президентът на Египет ще се кандидатира за трети мандат

Свят
12:52 - 03 Октомври 2023
845
Президентът на Египет ще се кандидатира за трети мандат

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси официално обяви, че ще се кандидатира за трети мандат, съобщи в. "Ал Ахрам". Държавният глава съобщи за решението си в края на тридневна конференция, посветена на постиженията на управлението, която се проведе в новата административна столица. 

Ас Сиси беше избран през 2014 г. след свалянето на президента Мохамед Морси и "Мюсюлмански братя" и преизбран през 2018 година. Поправки в конституцията, приети през 2019 г., му дават възможност да се кандидатира за трети шестгодишен мандат до 2030 година.

Срокът за регистрация на кандидатите е от 5 до 14 октомври. Изборите ще се проведат на 10, 11 и 12 декември в Египет и на 1, 2 и 3 декември в чужбина. Резултатите се очаква да бъдат оповестени на 18 декември. 

Ако се стигне до балотаж, датите за провеждането му ще бъдат 8, 9 и 10 януари 2024 г.  в страната и 5, 6 и 7 януари в чужбина. В този случай резултатите трябва да станат ясни на 16 януари. 

Седем политически фигури са заявили намерението си да се включат в надпреварата.Това са лидерът на партията Уафд Абдел-Санад Ямама, бившият депутат и член на висшия съвет на партията Уафд Фуад Бадрауи, лидерът на Народната републиканска партия Хазем Омар, председателят на Демократическата партия на мира Ахмед ал Фадали, бившият депутат Ахмед Тантауи, известен с опозиционните си възгледи, и лидерите на либералната партия Достур Гамила Исмаил и на лявата Египетската социалдемократическа партия Фарид Захран, предава БТА.