Президентът на Ел Салвадор вкара 2% от населението зад решетките

Свят
17:50 - 17 Март 2023
2801
Президентът на Ел Салвадор вкара 2% от населението зад решетките

Президентът на Салвадор с амбициозен план да намали престъпността.

Извънредното положение в Ел Салвадор позволи арестуването на 66 000 членове на банди след избирането на Найиб Букеле през 2019 година. 2% от населението е зад решетките, обяснява изследователят Кристоф Вентура пред Фигаро.

Найиб Букеле води репресивна политика срещу банди с близо 66 000 ареста. За изпълнението на тази програма срещу престъпността беше гласувано извънредното положение през март 2022 г. Откакто е на власт, няколко пъти е обявявано такова извънредно положение. Това се случва след вълна от 87 убийства, приписвани на " Марас " - бандите, които сеят терор в страната.

Кристоф Вентура, изследователски директор в IRIS и специалист в Латинска Америка, разказва пред Le Figaro обратната страна на тази драконовска политика за сигурност."Много просто е да се дадат пълни правомощия на полицията и армията да пристъпят към арестуване на всеки заподозрян, без предварително разследване или специална заповед. Следователно всеки може да бъде арестуван или затворен. Тази политика, водена от Найиб Букеле, превърна Ел Салвадор в страната с най-висок брой затворници на глава от населението, тъй като около 2% от населението е зад решетките", коментира той.