Президентът на Грузия скастри Саакашвили

Той обяви, че ще върне гражданството си по съдебен ред

Свят
12:39 - 05 Октомври 2020
1305
Президентът на Грузия скастри Саакашвили

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили не уточни дали ще върне грузинското гражданство на бившия държавен глава Михаил Саакашвили, ако той поиска това, като вместо това тя го посъветва да определи коя е родината му.

След като получи украински паспорт през 2015 г., Саакашвили беше лишен от грузинското си гражданство. За да го получи или възстанови, политикът трябва да се обърне към президента Саломе Зурабишвили. Самият той обяви, че ще върне гражданството по съдебен ред. По-рано Зурабишвили даде отрицателен отговор на въпроса дали ще даде на Саакашвили грузинско гражданство.

По-рано Саакашвили заяви, че се връща от Украйна в Грузия. Бившият държавен глава призна, че по време на неговото президентство са допуснати много грешки, но сега той е натрупал достатъчно опит, за да "служи адекватно на страната си". Редица представители на грузинските власти оцениха негативно изявлението на Саакашвили, като министърът на правосъдието Тея Цулукиани обеща, че ще бъде задържан незабавно на границата при опит за влизане в страната.

"В коя родина се връща, това ли е неговата родина? Той нарича своя родина и Украйна. Затова първо трябва да се определи и след това да се подава заявление. Нека попита, след което ще видим. Не отговарям на хипотетични въпроси. Той не е кандидатствал и изглежда, че няма да го направя. Мисля, че той спекулира повече, но това е негово лично решение. Какъв ще бъде резултатът, ще видим ", каза Зурабишвили в интервю за телевизия "Рустави 2".