Президентът на Хърватия Зоран Миланович пристига на официално посещение

Свят
08:15 - 25 Май 2023
2172
Президентът на Хърватия Зоран Миланович пристига на официално посещение

Президентът на Хърватия Зоран Миланович пристига на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на президента.

Във фокуса на разговорите между двамата президенти ще бъдат перспективите за разширяване на българо-хърватското сътрудничество, задълбочаването на двустранния диалог на най-високо равнище, както и теми от регионалния и европейския дневен ред.

Миланович ще бъде придружаван от своята съпруга Саня Мусич Миланович. Двамата ще бъдат посрещнати от Румен Радев и Десислава Радева с официална церемония. Румен Радев и Зоран Миланович ще проведат

среща на „четири очи“, след която ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации. 

По време на посещението у нас Зоран Миланович ще се срещне със служебния министър-председател Гълъб Донев и председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков. Държавният глава на Хърватия ще изнесе лекция пред студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В края на октомври миналата година вицепрезидентът Илияна Йотова беше на посещение в столицата на Хърватия – Загреб. Тя се срещна с Миланович, а акцентите по време на срещата тогава бяха eврозоната, Шенген и членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.