Президентът на Иран се закани да премахне санкциите на САЩ

Шестият кръг от непреки преговори между Техеран и Вашингтон беше прекъснат на 20 юни

Свят
12:06 - 03 Август 2021
624
Президентът на Иран се закани да премахне санкциите на САЩ

Иран ще предприеме стъпки за отмяна на "тираничните" санкции, наложени от САЩ. Това обяви твърдолинейният шиитски духовник Ебрахим Раиси, след като спечели одобрението на върховния водач на Ислямската република да стане президент, информира "Ройтерс".

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изостави ядреното споразумение на Иран от 2015 г. с шестте световни сили преди три години и отново наложи санкции, които опустошиха иранската икономика.

"Ще се опитаме да премахнем тираничните санкции, наложени от Америка", обеща Раиси, който встъпва в длъжност в четвъртък, в реч, излъчвана по телевизията, добавяйки, че правителството му ще се опита да подобри условията на живот, които пострадаха от санкциите.

Иран и шест световни сили водят преговори от април за възраждане на ядреното споразумение. Но ирански и западни представители заявиха, че остават значителни различия.

Шестият кръг от непреки преговори между Техеран и Вашингтон беше прекъснат на 20 юни, два дни след избора на Раиси за президент. Страните, участващи в преговорите, все още не са обявили кога ще бъде възобновен следващият кръг от преговори във Виена.

Върховният водач аятолах Али Хаменеи има последната дума по всички въпроси на държавата, но смяната на президента ще премахне умереното влияние върху политиката, упражнявано от прагматисткия предшественик на Раиси, Хасан Рохани, от 2013 г.