Президентът на Камерун чукна 90

Двойникът на дядо Стефчо - Пол Бия е най-старият държавен глава в света

Свят
13:44 - 14 Февруари 2023
1215
Президентът на Камерун чукна 90

Най-възрастният държавен глава в света, президентът на Камерун Пол Бия, навърши вчера 90 години на фона на спорове за неговото управление, предаде "Ройтерс".

Бия, който на външен вид удивително напомня родния ексцентрик Дядо Стефчо нееднократно е защитавал своето управление и казва, че правителството му е предприело стъпки за възстановяване на мира в районите с англоезично малцинство, където сепаратисти се опитват да създадат собствена държава.

Президентът на Камерун е роден в село Мвомека, в южната част на страната, през 1933 г. След следването си в Париж той се завръща през 1962 г. в Камерун и става високопоставен държавен служител, като бързо израства в кариерата, поемайки поста на министър-председател през 1975 г.

Той е избран за приемник на първия президент на независим Камерун, Ахмаду Ахиджо, който изненадващо решава да се оттегли през ноември 1982 г.

В Африка само президентът на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг е управлявал по-дълго от Бия.

Милиони камерунци все още подкрепят Бия, въпреки че международни наблюдатели изразяват съмнения за честността на изборите, които той обичайно лесно печели.