Президентът на Мексико публикува снимка с елф

Андрес Обрадор обяснява в Туитър, че става въпрос за митично същество алукс

Мистика
10:20 - 28 Февруари 2023
3671
Президентът на Мексико публикува снимка с елф

Мексиканският президент публикува снимка в социалните мрежи, която според него е на митичен горски елф от фолклора на маите, съобщава Foxnews. „Всичко е мистично“, пише президент Андрес Мануел Лопес Обрадор под две снимки с „алукс“.

Според традиционното вярване на маите "алуксите" са малки палави същества, които живеят в гори и полета и са склонни да си правят номера с хората, като например да крият неща. Някои хора оставят малки дарове, за да ги успокоят.

Публикацията на Обрадор има около 5 милиона гледания. Една снимка показва предиспанска скулптура в Ек Балам, археологически обект на юкатекските маи, докато друга снимка показва нощна снимка на нещо, което изглежда като същество в дърво със светещи очи.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор казва, че има доказателство за "алукс". Не изглежда, че президентът се е шегувал, като е публикувал това в Twitter.

Снимката на предполагаемия дървен елф е направена миналата седмица от инженер на строителна площадка за нова железопътна линия на полуостров Юкатан, казва Обрадор. Железопътната линия се изгражда, за да транспортира туристи до популярни места, където се намират руините на цивилизацията на маите.

Публикацията на президента предизвиква подигравки и изненада сред някои потребители на Twitter, включително спекулации, че създанието в дървото всъщност е нормално животно. Други потребители публикуват снимки, които изглежда показват, че снимката от президента на Мексико не е нова и е била използвана преди това в други новини през 2021 г.

Древната цивилизация на маите достига своя връх от 300 до 900 г. сл. Хр. на полуостров Юкатан и прилежащите части на Централна Америка, но потомците на маите продължават да живеят на полуострова. Мнозина продължават да говорят езика на маите и да носят традиционно облекло, като същевременно запазват традиционната храна, религиозни и медицински практики въпреки испанското завладяване на региона между 1527 и 1546 г.