Президентът на Тайван пристигна в САЩ

Цай е на път за Гватемала и Белиз, две от малкото държави, които признават Тайван

САЩ
11:25 - 30 Март 2023
1027
Президентът на Тайван пристигна в САЩ

Цай Инг-уен изрази решителност да не позволи на външния натиск да попречи на острова да се ангажира със света. Изявлението бе направено, след като по-рано Китай заплаши с отмъщение, ако тя се срещне с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Цай е на път за Гватемала и Белиз, две от малкото държави, които дипломатически признават Тайван. Тя ще остане в Ню Йорк до събота и ще посети и Лос Анджелис при завръщането си от Централна Америка. Очаква се тя да се срещне с Маккарти в Калифорния, но това не е официално потвърдено.

"Външният натиск няма да попречи на решимостта ни да отидем по света, каза Цай преди заминаването на главното международно летище на Тайван в Таоюан. Ние сме спокойни и уверени, нито ще се поддадем, нито ще провокираме. Тайван ще върви твърдо по пътя на свободата и демокрацията и ще върви към света. Въпреки че този път е труден, Тайван не е сам", каза Цай.

Де факто посолството на Тайван в САЩ потвърди пристигането на Цай в Ню Йорк в сряда следобед и каза, че нито едно от нейните събития не е било отворено за пресата или обществеността по време на нейното спиране там. Видео клипове показват как тя е посрещната в града от развяващи знамена поддръжници.

Тайван постепенно загуби официалното си признание от повече страни, докато те преминават към Пекин. Хондурас промени лоялността си в неделя, оставяйки само 13 с официални връзки с Тайван. Пекин казва, че Тайван принадлежи към "един Китай" и като китайска провинция няма право на връзки между държави. Тайван оспорва това.

Тайван е най-чувствителният териториален въпрос на Китай и основната ябълка на раздора с Вашингтон, който, подобно на повечето страни, поддържа само неофициални връзки с Тайпе. Но правителството на САЩ е задължено по закон на САЩ да предостави на острова средствата, за да се защити, и улеснява неофициалните посещения с междинни спирки.

Говорителят на Китайската служба по въпросите на Тайван Джу Фенглиан каза в Пекин, че ако Цай се срещне с Маккарти, Китай "определено ще вземе мерки за решителен отпор".

Шарже д'афер в посолството на Китай във Вашингтон, каза пред репортери, че такава среща "може да доведе до нова сериозна конфронтация в отношенията между Китай и САЩ".

"Ние направихме тържествени изявления на американската страна по много поводи и ясно им казахме, че всички последствия трябва да се поемат от американската страна", каза тя.

Припомняме, че Пекин критикува и друго посещение в САЩ - на тибетски лидер.