Президентът на Туркменистан вдигна златна статуя на любимото си куче (ВИДЕО)

Пътешествие
15:25 - 12 Ноември 2020
5543
Президентът на Туркменистан вдигна златна статуя на любимото си куче (ВИДЕО)

Президентът на Туркменистан награди любимата си порода кучета с най-висока чест - гигантска златна статуя, съобщи BBC. Гурбангули Бердимухамедов откри статуята на кучето Алабай в столицата Ашхабад, която е с височина 6 метра.
 
Aлабай е домашно отглеждан туркменски вид средноазиатско овчарско куче и е включен в националното наследство на страната. Това не е първият път, когато породата е почитана от президента - миналата година той посвети книга на алабай.

Въпреки величието на статуята, голяма част от населението на Туркменистан е обедняло. Страната е оценена като най-малко свободната в света от организацията за свобода на печата Репортери без грланици, дори по-зле в това отношение била от Северна Корея.
 
Статуята се намира в жилищен район, предназначен за държавни служители. Тя разполага с LED екран с видеозаписи за породата в различни ситуации. Не е ясно колко струва изработването на статуята. Държавните медии твърдят, че статуята отразява "гордостта и самочувствието" на породата.

По време на откриването на младо момче беше връчено куче алабай, което официално е вписано като актив от националното наследство на страната, заедно с ръчно изработените килими и древната порода ахалтекински расови коне.

Привързаността на президента към конете – и към себе си – стана очевидна през 2015 г. , когато беше открита златна статуя на президента, яздещ кон.

Туркменистанският президент от време на време подарява кон или кученце на лидери на „приятелски“ нации, а сред получателите на такива подаръци са покойният президент на Узбекистан Ислям Каримов, руският Владимир Путин и катарският емир.

Туркменистан не от вчера бива красен от златни статуи. Една такава е на бившия диктатор Сапармурат Ниязов, дършащ да го наричат Туркменбаши. Тя беше демонтирана през 2010 г. в центъра на Ашхабад, но беше поставена отново в столицата на бившата съветска централноазиатска република по нареждане на Бердимухамедов, отБелязаха тогава агенциите.