Президентът награди фотографа Любомир Асенов

Грамотата е за изключителен принос към спортната журналистика

Спорт
17:25 - 12 Септември 2024
722
Президентът награди фотографа Любомир Асенов

Президентът Румен Радев награди днес със специална грамота фотографа Любомир Асенов за изключителен принос към спортната журналистика. Държавният глава удостои с Почетен знак, с плакети и грамоти българските медалисти и финалисти, извоювали отличия и постигнали отлични резултати на Летните олимпийски и паралимпийски игри в Париж.

"Изключително съм благодарен на Президента на Република България, г-н Румен Радев, за високото признание и удостояването ми с грамота за изключителен принос към спортната журналистика. Тази чест е огромно признание за усилията ми да отразявам спорта обективно и безпристрастно, както и да съхранявам спортната слава на нашата страна.

За мен това отличие е огромна мотивация да продължа да работя с още по-голяма отдаденост и любов към спорта. Благодаря на всички, които ме подкрепят по този път! Да живее България!", сподели емоционално в социалните мрежи Любомир Асенов.


Любомир Асенов е професионален фотограф от 2006 г. Той е работил за множество издания, включително ежедневници, седмичници, месечни вестници и международни фото агенции. През 2012 г. основава най-голямата спортна фото агенция в България - LAP.bg.

Любомир Асенов е единственият роден фотограф, лицензиран да снима Формула 1. Нямаше друг български фотограф до ринга и на историческия мач за световната титла в тежка категория по бокс между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев в Лондон през декември 2020 г.

Любо Асенов е фотографът, снимал специално триумфа на Григор Димитров по време на друг не по-малко исторически момент за родния спорт – онзи финален "Мастърс" в британската столица през 2017-а.

С акредитация от FIA и Формула 1, Любомир е бил свидетел на над 148 състезания. Той беше фотограф на Олимпийските игри в Токио 2020, на Ryder Cup във Франция 2018 г. и на Олимпийските игри в Париж през тази година.

През 2019 г. Любомир е класиран в топ 15 на най-добрите фотографи в света от AIPS (Международната асоциация на спортната преса).

Той също така е работил с марки автомобили като BMW, Toyota, Renault, Nissan, Hyundai, като е заснемал висококачествени и комерсиални екшън фотографии за тях.

По случай 17 май - Българският ден на спорта, Sony България организира тази година на Моста на влюбените до НДК изложба с 60 фотографии на най-големите постижения в българския и международния спорт от последните години, заснети от Любомир Асенов. 

Представените фотографии разкриха най-запомнящите се моменти за българския спорт от Олимпийските игри в Токио, Европейските олимпийски игри в Краков 2023 г., Райдър къп, както и индивидуални изяви на спортистите в големи международни форуми.   

Сред бележитите български спортисти, които Любомир е уловил в кадър, са златният ансамбъл по художествена гимнастика на България в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова, Олимпийските шампионки по карате Ивет Горанова и бокс Стойка Кръстева, както и сребърната медалистка по спортна стрелба – Антоанета Костадинова.

Към тях се присъединява деветият най-добър тенисист в света – българинът Григор Димитров. На фотографиите присъстваха още шампионките по бадминтон от Европейските олимпийски игри в Краков - сестрите Габриела и Стефани Стоеви и златната боксьорка Станимира Петрова.

Изложбата разкри и моменти от мачовете на трикратния европейски медалист и носител на бронзов медал от олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Тервел Пулев и европейският шампион по бокс за професионалисти в свръхтежка категория през 2012 г. – Кубрат Пулев.

Експозицията показа още и кадри на младата надежда на българския автомобилен спорт – 17-годишният състезател във Формула 3 Никола Цолов, капитанът с най-много мачове с фланелката на българския национален отбор по футбол - Стилиян Петров и лекоатлета Тихомир Иванов - шампион на Световните университетски игри в Неапол.

На фотографиите присъстваше и българската баскетболна звезда в НБА и „Спортист на годината“ на България за 2022 и 2023 г. Александър Везенков. Част от световните звезди, които бяха включени в изложбата на талантливия български фотограф са още Люис Хамилтън, Макс Верстапен, Карлос Сайнц, Тайгър Уудс, Рори Макилрой, Рони О`Съливан и италианския тенисист Яник Синер.

Lupa.bg поздравява колегата журналист Любомир Асенов и му желае още много уловени специални кадри на спортния терен и не само на него.