Президентът наложи вето на Изборния кодекс (ВИДЕО)

Политика
17:05 - 28 Септември 2020 (обновена)
4315
Президентът наложи вето на Изборния кодекс (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев налага вето върху части от Изборния кодекс, обяви самият той в обръщение към народа от "Дондуков" 2.

Всички промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в изборите. Отстъпва се от ясни законови предложения и се създават предпоставки за честността на изборите и тяхното оспорване, заяви Радев.

"Снемането на отговорността за машините от властта и прехвърлянето й на ЦИК означава бягство от отговорност на парламента", категоричен бе държавният глава. "Законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител на обработката на данните от гласуването, като изцяло вменява тези дейности на "Информационно обслужване" АД", посочи Радев.

Отмяната на законната забрана чрез национален референдум да се решават въпроси от компетентността на ВНС неоправдано смесва две форми за гражданско участие във властта, критикува още Румен Радев. Той нарече промените палиативни.

Трите месеца на многохилядни протести с искане на оставка са свидетелство за дълбока криза на демокрацията.

Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред, коментира Радев.

Отказът на властта да чуе гласът на гражданството удължава агонията, предупреди държавният глава. Той заяви, че в тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години.

Според Радев посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и мотивирано на същата цел.

Не мога да подмина и да не обърна внимание върху факта, че промените на толкова важни правила без реален дебат по същество, са сигнал за непредсказуемост на държавната власт и отблъскват гражданите от урните, заяви в края на обръщението си президентът.