Президентът настоя за ясна стратегия за родната енергетика

Румен Радев бе почетен гост на международна конференция, посветена на зелената сделка

Новини
15:04 - 10 Юни 2022
2047
Президентът настоя за ясна стратегия за родната енергетика

Да се направи национална стратегия за развитие на енергетиката, каквато няма от 2020 година. За това настоя президентът Румен Радев, който бе почетен гост на международна конференция, посветена на зелената сделка и бъдещето на енергетиката.

"Осъзнаваме ли всички възможности и рискове? Убеден съм, че няма европейски гражданин, който не иска да живее в чиста, здравословна, красива околна среда. В условия на устойчиво развитие. Но именно тук е много важно да дефинираме понятията. Говори се много за зелената сделка, но както е видно от социологическите проучвания, не всеки е наясно какво е тя", заяви Радев, добавяйки, че напълно подкрепя прехода към зелена икономика и енергетика.

Държавният глава посочи няколко основни предизвикателства пред „позеленяването“ ни.

„На първо място това е риск от високата скорост. Има области, като авиацията например, където скоростта е живот. Но има области, в които скоростта може да доведе до катастрофа. Чуваме неведнъж, че голямата цел е бързият преход към чиста енергия, за поголовно отказване от базисни мощности“, даде пример Радев.

И изтъкна - именно независимостта на българската енергетика се дължи на това, че големият процент от тока ни идва именно от базисни мощности - въглища и атомна енергия.

„Ако не сме решили това как ще се осъществи съхранението на енергия при зеления преход, това е най-сигурният път към катастрофа на тази красива и необходима идея“, подчерта Радев.

Рискът от прекалени амбиции също е на дневен ред, но най-голямата опасност е загубата на конкурентоспособност, подчерта Радев, давайки пример с пъти по-високите цени на тока в Европа в сравнение с тези в Азия или САЩ.

И посочи като примерен път, по който България може да поеме в енергиен план - развитието на зеления водород или на ветрогенератори в море по примера на Румъния. Но затова били нужни и регулаторни промени, и съответната инфраструктура, което отново показва, смята държавният глава, нуждата от ясна национална енергийна стратегия.