Президентът Радев отказа да освободи председателя на ДАНС

Политика
19:59 - 16 Ноември 2023
3795
Президентът Радев отказа да освободи председателя на ДАНС

Президентът Румен Радев няма да освободи председателя на ДАНС Пламен Тончев, както настоява правителството. 

Държавният глава е изпратил писмен отказ до премиера:

"Случаят с председателя на ДАНС е приключен. Днес изпратих официален отказ на искането на премиера за неговото освобождаване, защото мотивите не отговарят на закона. И освен това днес вие видяхте самия Съвет за сигурност към МС, че правителството обосновава своите решения с анализите и позицията на ДАНС. Мисля, че това показва много ясно, че основната причина, пак казвам, не е в професионализма, не е в нарушаването на закона. Напротив, ДАНС със своите действия пази закона".

Румен Радев каза, че след със загриженост случващото се в Народното събрание и призова мнозинството да осъзнае, че властта е преди всичко отговорност към гражданите, "а не хазартно надлъгване".

"И  докато парламентът и правителството си "играят на власт", в същото време текат редица процеси  със силен деструктивен заряд. Вие не виждате ли, че ние сами съсипваме енергетиката и икономиката си. Режем си европейската перспектива, сами саботираме собствените си национални приоритети".

Според Радев управляващите едва днес започнали да осъзнават и размера на щетите, които нанасят с въвеждането на новата по-висока вноска за пренос на руски природен газ през страната ни. Президентът смята, че тя ще декапитализира "Булгартрансгаз" и ще има и силна отрицателна реакция в Европа.

"Дългът на "Булгартрансгаз" вече е над 250 млн. лева, а Унгария подаде иск срещу България към ЕК. Затова и днес бяха и тези аварийни и панически мерки, за да може поне обезкървяването на "Булгартансгаз" да не продължава. Но това не решава основния проблем. България вече се сочи с пръст като ненадежден партньор.  С голяма вероятност Унгария ще сезира Европейския съд срещу България".

Президентът напомни и за изказвания на финансовия министър Асен Василев пред западни медии, че целта на новата енергийна вноска е да направи неизгоден вноса на газ за Унгария и Австрия:

"България явно става тясна за манията за величие на някои хора, които вече се опитват да диктуват решенията на суверенни държави, на наши съюзници и партньори, на които ние разчитаме за Шенген".

Президентът отказа да коментира противоречията в "некоалицията" по темата за отпадането на дерогацията за вноса на руски нефт. Каза, че прибързаното й премахване води до неоправдан риск за дефицит на горивата и скок на цените.

"Явно в календара на "сглобката" фигурират дати на ротации, докато в календара на българските граждани имат други дати - на чакащите сметки и на покриване на разходи. Едно управление има бъдеще само тогава, когато се води на първо място от интереса на българските граждани“.

На въпроса дали ще оцелее правителството, президентът отговори:

"Нека дочакаме да се съмне".

Президентът Румен Радев коментира и протестите на футболните фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз:

"Това, което се случва, е наистина срамно. То е неуважение към хилядите привърженици и любители на футболната игра, на националния отбор. То вече влияе много сериозно и на имиджа на България"