Президентът Румен Радев - част от празника на Сухопътни войски (СНИМКИ)

Началници наградиха военнослужещи и цивилни служители, отличени за висок професионализъм

Новини
10:27 - 19 Ноември 2019
2426
Президентът Румен Радев - част от празника на Сухопътни войски (СНИМКИ)

Президентът Румен Радев участва в отбелязването на празника на Сухопътните войски. Точно в 10:00 часа той беше във Военна академия „Георги Стойков Раковски“, където се проведе тържеството.

По традиция с поредица от събития най-големият вид въоръжени сили отбелязват 134-та годишнина от Сръбско-българската война и празника си.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов наградиха военнослужещи и цивилни служители, отличени за висок професионализъм.

Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет от 1992 година. По време на Сръбско-българската война /1885 г./ на 19 ноември българската пехота прави решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 година. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България.

Военните формирования на Сухопътните войски отбелязаха своя боен празник с Ден на отворени врати. Над 1 600 деца и ученици от гарнизони Смолян, Карлово и Казанлък посетиха подразделенията.

В Смолян те имаха възможност да катерят алпийска стена и да разгледат оборудването на военнослужещите за действие във високо-планински условия.

В Карлово учениците бяха част от механизирани патрули с бронирани машини „Хамър“ и бяха запознати с мерките за безопасност, които военнослужещите предприемат при движение в непозната среда.

В Казанлък военнослужещите демонстрираха пред своите гости уменията си при работа с роботизираната система за обезвреждане на импровизирани взривни устройства.

Снимки: Агнес Методиева