Президентът Румен Радев пристигна на посещение в Албания

Утре ще се състои срещата на високо равнище ЕС – Западни Балкани

Новини
16:05 - 05 Декември 2022
1357
Президентът Румен Радев пристигна на посещение в Албания

Президентът Румен Радев пристигна днес в Тирана (Албания), където утре ще участва в Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани. 

В рамките на посещението днес президентът ще се срещне с представители на българското национално малцинство в Албания и с официални лица от Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В българската делегация е и служебният министър на външните работи Николай Милков. 

Срещата на високо равнище ЕС – Западни Балкани ще се състои утре, 6 декември. Стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог между ЕС и страните от Западните Балкани, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност ще бъдат във фокуса на лидерите. Акцент в дискусиите ще бъде поставен и върху преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза, посочват от прессекретариата на президента.

Събитието е продължение на срещите на върха ЕС - Западни Балкани в Порто Карас (Гърция, 2003 г.), София (България, 2018 г.), Загреб (Хърватия, 2020 г.), Бърдо при Краню (Словения, 2021 г.) и Брюксел (Белгия, 23 юни 2022 г.).